FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ. Středověk (jinak) trvá #23 Síla multikulturalismu: Středověká sicílie jako místo setkávání národů. In Podcast Středověk (jinak) trvá. Brno, 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Středověk (jinak) trvá #23 Síla multikulturalismu: Středověká sicílie jako místo setkávání národů
Název anglicky The Middle Ages (differently) last #23 The power of multiculturalism: medieval Sicily as a meeting place of peoples
Autoři FOLETTI, Ivan, Jiří MACHÁČEK, Gajane ACHVERDJANOVÁ, Anna KELBLOVÁ, Klára DOLEŽALOVÁ a Jana ČERNOCKÁ.
Vydání Brno, Podcast Středověk (jinak) trvá, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky Middle Ages; Podcast; History of Art; Archeology; Relevance of Humanities; Medieval Sicily
Změnil Změnila: Bc. Margarita Khakhanova, učo 499807. Změněno: 8. 12. 2023 11:57.
Anotace
Když na konci 11. století přicházejí Normané na Sicílii – ostrov do té doby ovládaný Araby – vítá je doslova ráj na zemi: příjemné klima, čisté ulice, veřejné osvětlení, kanalizace i fontány. Ohromeni tímto luxusem, místo aby zemi pokořili a poražené nepřátele z ostrova vyhnali, vytváří Normané unikátní státní celek založený na soužití různých kultur a etnik. Království, jehož umělecká produkce v sobě snoubí islámské ornamenty, západní architektonické postupy a zářící mozaiky z řeckého východu. Středověká Sicílie se stává nejbohatší zemí ve středomoří. Zemí, která za svůj vzestup vděčí fenoménu, jenž je pro některé současné politické proudy největším strašákem dnešní doby. Multikulturalismu. Proč po roce 1861 Sicílie chudne? A co má společného New York 80. let a Palermo 12. století? I o tom se dozvíte v novém dílu podcastu Středověk (jinak) trvá s archeologem Jiřím Macháčkem a historikem umění Ivanem Folettim.
Anotace anglicky
When the Normans arrived in Sicily at the end of the 11th century - an island until then ruled by the Arabs - they were greeted by a literal paradise on earth: a pleasant climate, clean streets, public lighting, sewers and fountains. Overwhelmed by these luxuries, instead of subduing the country and expelling their defeated enemies from the island, the Normans create a unique state based on the coexistence of different cultures and ethnicities. A kingdom whose artistic production combines Islamic ornamentation, Western architectural techniques and the glowing mosaics of the Greek East. Medieval Sicily is becoming the richest country in the Mediterranean. A country that owes its rise to a phenomenon that is, for some contemporary political currents, the greatest bogeyman of our time. Multiculturalism. Why has Sicily become poorer since 1861? And what do New York in the 1980s and Palermo in the 12th century have in common? Find out in the new episode of the podcast.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 20:46