OBROVSKÁ, Jana, Kateřina LOJDOVÁ, Oksana Yuriyivna STUPAK a Martin FICO. „Zlepšily se mi známky“: Adaptace ukrajinských dětí na českých školách. In Konference ČAPV Pedagogický výzkum a proměny vzdělávání, Pedagogická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Zlepšily se mi známky“: Adaptace ukrajinských dětí na českých školách
Název anglicky “My grades have improved”: Adaptation of Ukrainian children in Czech schools
Autoři OBROVSKÁ, Jana, Kateřina LOJDOVÁ, Oksana Yuriyivna STUPAK a Martin FICO.
Vydání Konference ČAPV Pedagogický výzkum a proměny vzdělávání, Pedagogická fakulta Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky adaptace; ukrajinští migranti; školní vzdělávání; případové studie
Klíčová slova anglicky adaptation; Ukrainian refugees; education; case studies
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Obrovská, Ph.D., učo 143665. Změněno: 10. 9. 2023 08:48.
Anotace
Válečný konflikt na Ukrajině přinesl výzvu pro české školy – začlenění velkého množství ukrajinských uprchlíků. Příspěvek je založen na rozhovorech s žáky a jejich rodiči. Zjištění se soustředí na témata sociální a akademické adaptace. Školy se zaměřily primárně na sociální adaptaci ukrajinských žáků. Byť se v třídních kolektivech vyskytují problémy, ukrajinští rodiče a žáci hovoří o učitelích a české škole veskrze pozitivně. Odvrácenou stranou této adaptační strategie je snižování akademických nároků, v jejímž důsledku ukrajinští žáci i rodiče hodnotí českou školu jako snadnou.
Anotace anglicky
The military conflict in Ukraine brought a challenge for Czech schools – the integration of a large number of Ukrainian refugees. This paper is based on interviews with students and their parents. The schools focused primarily on the social adaptation of Ukrainian students. Even though there are problems in class collectives, Ukrainian parents and students speak positively about teachers and Czech schools. The flip side of this adaptation strategy is the lowering of academic demands, which is why research participants consider the Czech schools to be easy.
Návaznosti
LX22NPO5101, projekt VaVNázev: Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (Akronym: SYRI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, 5.1 EXCELES
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 04:50