FRYŠTÁK, Marek a David TEXL. Kryptoměny a kriminalita. In Brucknerová,Eva a Kalvodová, Věra (eds.). Nové jevy v ekonomické kriminalitě 2023: Sborník příspěvků z mezinárodní konference k poctě doc. Josefa Kuchty. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2023, s. 97-124. ISBN 978-80-280-0389-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kryptoměny a kriminalita
Název česky Kryptoměny a kriminalita
Název anglicky Cryptocurrencies and Crime
Autoři FRYŠTÁK, Marek (203 Česká republika, garant, domácí) a David TEXL (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Nové jevy v ekonomické kriminalitě 2023: Sborník příspěvků z mezinárodní konference k poctě doc. Josefa Kuchty, od s. 97-124, 28 s. 2023.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/23:00131675
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-280-0389-0
Klíčová slova česky kryptoměna; měna; hospodářská kriminalita; kyberkriminalita
Klíčová slova anglicky cryptocurrency; currency; economic crime; cybercrime
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 3. 2024 14:45.
Anotace
Kryptoměny jsou celosvětově rozšířeným fenoménem a stávají se tak více či méně běžnou součástí našich životů. Setkáváme se s nimi v různých oblastech, přičemž mohou mít mnohá využití. Zároveň se s nimi však můžeme setkat i v souvislosti strestnou činností, ať již ve formě praní špinavých peněz, různých podvodů či dalších hospodářských trestných činů. Předkládaný článek bude věnován právě této problematice, kdy nejprve bude vymezen pojem kryptoměn, budou představeny nejběžnější druhy a také se budeme věnovat jejich významu. Následující část pak bude věnována právě otázce možného propojení kryptoměn a kriminality. Položíme si rovněž otázku, jak působit v rámci prevence, aby došlo k omezení tohoto druhu kriminality.
Anotace anglicky
Cryptocurrencies are a worldwide phenomenon and are becoming a more or less common part of our lives. We encounter them in various fields and they can have many uses. At the same time, however, they can also be encountered in connection with criminal activities, whether in the form of money laundering, various frauds or other economic crimes. The present article will be devoted to this very issue, where first the concept of cryptocurrencies will be defined, the most common types will be introduced and their significance will also be discussed. The following section will then be devoted to the issue of the possible link between cryptocurrencies and crime. We will also ask the question of how to act in the context of prevention to reduce this type of crime.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:17