TRTKOVÁ, Michaela. Justice přátelská k dětským pachatelům – realita nebo budoucnost?. Online. In David Čep, Jan Provazník, Michal Janovec (eds.). COFOLA 2023 Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců Část 6 – Ochrana hodnot v postmoderní společnosti. 1. vyd. Brno: MUNI Press, 2023, s. 198-217. ISBN 978-80-280-0502-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Justice přátelská k dětským pachatelům – realita nebo budoucnost?
Název česky Justice přátelská k dětským pachatelům – realita nebo budoucnost?
Název anglicky Justice friendly to child perpetrators - reality or future?
Autoři TRTKOVÁ, Michaela (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, COFOLA 2023 Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců Část 6 – Ochrana hodnot v postmoderní společnosti, od s. 198-217, 20 s. 2023.
Nakladatel MUNI Press
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/23:00131680
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-280-0502-3
Klíčová slova česky Dítě; trestní právo; čin jinak trestný; represivní přístup; restorativní justice
Klíčová slova anglicky Child; criminal law; act otherwise criminal; repressive approach; restorative justice
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 25. 3. 2024 16:09.
Anotace
Justice se ve vztahu vůči pachatelů činů jinak trestných neustále vyvíjí, od represivní k restorativní, od nepřátelské ke vstřícné, nebo se o toto alespoň pokouší. Dochází tedy k určité změně hodnot, kdy vzhledem k přesahu této problematiky také do odvětví občan-ského práva, je jejich škála poměrně široká. Nicméně, i přes znatelný vývoj v poslední dekádě česká právní úprava s uchopením této problematiky stále bojuje, což se dále pro-jevuje v zacházení s dětmi v intencích s nimi vedených řízení před soudy. Můj příspěvek tedy bude kriticky přistupovat k současnému stavu této problematiky. Konkrétně se bude zabývat zacházením s dítětem mladším 15 let v průběhu kvazitrestních řízení, kde dítě vystupuje jako pachatel, resp. osoba které je třeba pomoci. Příspěvek na ni bude nahlížet optikou jak teorie, tak praxe, z pohledu tuzemské právní úpravy a bude reflektovat zejména návrh novely, která posunuje celé řízení směrem k justici opravdu přátelské k dětem.
Anotace anglicky
The justice system is constantly evolving in its relationship with offenders of acts otherwise criminal, from punitive to restorative, from hostile to friendly, or at least it is trying to do so. Thus, there is a certain change in values, which, given the overlap of this issue with the civil law sector, are quite broad. However, despite the noticeable development in the last decade, Czech legislation still struggles to grasp this issue, which is further reflected in the treatment of children in the context of court proceedings. My paper therefore takes a critical approach to the current state of this issue. Specifically, it will deal with the treatment of a child under the age of 15 in the course of quasi-criminal proceedings with child as the perpetrator or the person to be helped. The paper will look at it through the lens of both theory and practice, from the perspective of domestic legislation, and will reflect in particular on the draft amendment that moves the whole procedure toward a truly child-friendly justice.
Návaznosti
MUNI/A/1251/2022, interní kód MUNázev: Systém zacházení s trestně neodpovědnými dětmi a mladistvými po spáchání protiprávního činu - Česko-norský přístup
Investor: Masarykova univerzita, Systém zacházení s trestně neodpovědnými dětmi a mladistvými po spáchání protiprávního činu - Česko-norský přístup
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:18