WILDMANNOVÁ, Mirka. Zhodnocení zavedení eNeschopenek. In Vladimír Baraká, Vojtěch Krebs. Sociální politika 2022. Dopady inflace do sociální oblasti. 1. vyd. Praha: NHF VŠE v Praze, Nakladatelství Oeconomica Praha 2023, 2022, s. 122-130. ISBN 978-80-245-2476-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zhodnocení zavedení eNeschopenek
Název česky Zhodnocení zavedení eNeschopenek
Název anglicky EVALUATION OF THE INTRODUCTION OF ELECTRONIC SICKNESS CERTIFICATE
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Sociální politika 2022. Dopady inflace do sociální oblasti, od s. 122-130, 9 s. 2022.
Nakladatel NHF VŠE v Praze, Nakladatelství Oeconomica Praha 2023
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/22:00131790
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-245-2476-4
Klíčová slova česky eGovernment-veřejná správa- nemocenské dávky- e-neschopenka
Klíčová slova anglicky eGovernment - public administration - health insurance - electronic Sickness certificate
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Poláček, Ph.D., učo 3518. Změněno: 8. 4. 2024 15:33.
Anotace
Informační a komunikační technologie hrají v současné době velmi důležitou roli. Především období pandemie ukázalo, jak je důležitý rozvoj a pokrok elektronizace ve všech sférách veřejné správy. Egovernment získal v posledních dvou letech v důsledku pandemických opatření ještě důležitější význam. Ukázalo se, jak je důležité nastavení elektronické komunikace nejen mezi občany, firmami, ale i státem. Cílem tohoto příspěvku je zhodnotit proces elektronizace neschopenek a jeho dopady na činnost lékařů, zaměstnavatelů a zaměstnanců, identifikovat problémové oblasti, které se objevují po zavedení. Na základě dotazníkového šetření było zjištěno, že došlo k urychlení celého procesu a tím rychlejšímu vyplacení nemocenských dávek. Hlavní přínos elektronizace spatřují lékaři ve zjednodušení procesu, úspoře administrativy a času.
Anotace anglicky
Information and communication technologies play a very important role today. The pandemic period in particular has shown the importance of the development and progress of computerisation in all spheres of public administration. Egovernment has become even more important in the last two years as a result of the pandemic measures. It has shown how important it is to set up electronic communication not only between citizens, companies, but also the state. The aim of this paper is to evaluate the process of electronicisation of sick leave and its impact on the activities of physicians, employers and employees, and to identify problem areas that emerge after its introduction. Based on a questionnaire survey, it was found that the whole process was accelerated and thus sickness benefits were paid faster. The main benefits of computerisation are seen by doctors as simplification of the process, saving administration and time.
VytisknoutZobrazeno: 16. 8. 2024 02:18