PAZDÍREK, Ondřej. The concept of superstition in the text of early modern Catholic missionaries. In Ethnology Without Borders XI. Borders and Boundaries, 28-30 September 2023, Budapest, Hungary. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The concept of superstition in the text of early modern Catholic missionaries
Název česky Pojem pověry v textech raně moderních katolických misionářů
Autoři PAZDÍREK, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Ethnology Without Borders XI. Borders and Boundaries, 28-30 September 2023, Budapest, Hungary, 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW program konference webové stránky konference book of abstracts
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00134247
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky pověra; křesťanské misie; raně moderní křesťanské misie; křesťanství v Asii
Klíčová slova anglicky superstition; Christian missions; Early Modern Christian missions; Christianity in Asia
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Lucie Racyn, učo 445546. Změněno: 5. 3. 2024 10:45.
Anotace
Early modern (but also much later) Christian missionaries in various areas frequently used the term superstitio to refer to the non-Christian religious traditions they encountered and interacted with, such as Hinduism, Buddhism, Taoism, Confucianism, and various folk religions. Although the modern reader may be tempted to see this term as a mere disparaging slur, it has in fact a specific and precisely defined meaning in the Catholic moral theology of the time. In this paper, I would like to analyze this concept in its historical context and to show how the use of the term reflects the interaction between Catholic Christianity and other religions in the context of early modern Christian missions in Asia.
Anotace česky
Raně moderní, ale i mnohem pozdější křesťanští misionáři v různých oblastech často označovali nekřesťanské náboženské tradice, s nimiž se setkávali, jako hinduismus, buddhismus, taoismus, konfucianismus a různá lidová náboženství, výrazem superstitio (pověra). Ačkoli se modernímu čtenáři tento termín může jevit jako pouhý hanlivý výraz, v kontextu katolické morální teologie této doby má velmi přesně definovaný význam. V tomto příspěvku bych se rád pokusil analyzovat tento koncept v jeho historickém kontextu a ukázat, jak jeho použití reflektuje interakci mezi katolickým křesťanstvím a jinými náboženstvími v kontextu raně moderních křesťanských misií v Asii.
Návaznosti
GA23-06953S, projekt VaVNázev: Evoluční interference náboženství a vlády ve Vnitřní Asii: srovnání vzájemných impaktů s tributárními zeměmi: Mongolskem, Koreou a Vietnamem
Investor: Grantová agentura ČR, Evoluční interference náboženství a vlády ve Vnitřní Asii: srovnání vzájemných impaktů s tributárními zeměmi: Mongolskem, Koreou a Vietnamem
VytisknoutZobrazeno: 10. 9. 2024 13:31