KORNEL, Martin. Children Participation in Czech Judicial Family Law Practice. In International Society of Family Law 18th (Golden Jubilee) World Conference. Rethinking Law’s Families & Family Law. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Children Participation in Czech Judicial Family Law Practice
Název česky Participace nezletilých v české soudní rodinněprávní praxi
Autoři KORNEL, Martin.
Vydání International Society of Family Law 18th (Golden Jubilee) World Conference. Rethinking Law’s Families & Family Law, 2023.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky participace nezletilých dětí
Klíčová slova anglicky minor children participation
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Martin Kornel, Ph.D., učo 107739. Změněno: 20. 11. 2023 13:14.
Anotace
UN Committee on the Rights of the Child recommended Czechia in 2011 to introduce a comprehensive legal provision establishing the right of the child to participate that would apply to courts, administrative bodies, institutions, schools, childcare institutions and families in matters affecting children. The Committee also recommended adopting adequate measures and mechanisms to safeguard and ensure such participation can be carried out effectively. Since 2011 many changes have been introduced into the national legislation, but to some degree, children’s participation in judicial proceedings remains bleak. The paper summarizes changes in the last ten years, focusing on the Czech Constitutional Court case law’s role in a child’s right to participate in a judicial proceeding. Three levels of participation are explored – the right to information, the right to communicate the views which must be given due weight by the court and the right to consent to specific actions. Those three levels are implemented to a different degree in areas like filiation, adoption, child custody and contact, interference with physical integrity and change of name.
Anotace česky
Výbor OSN pro práva dítěte v roce 2011 doporučil České republice zavést komplexní právní předpis, který by zakotvil právo dítěte na účast, jež by se vztahovalo na soudy, správní orgány, instituce, školy, zařízení péče o děti a rodiny v záležitostech týkajících se dětí. Výbor rovněž doporučil přijmout vhodná opatření a mechanismy k zajištění a zajištění toho, aby tato účast mohla být účinně realizována. Od roku 2011 bylo ve vnitrostátních právních předpisech provedeno mnoho změn, ale do jisté míry zůstává účast dětí v soudních řízeních bezútěšná. Příspěvek shrnuje změny v této oblasti během posledních deseti let a zaměřuje se na roli judikatury Ústavního soudu ČR ve vztahu k právu dítěte na účast v soudním řízení. Zkoumány jsou tři roviny účasti - právo na informace, právo na sdělení názoru, kterému musí soud věnovat náležitou pozornost, a právo na souhlas s konkrétními úkony. Tyto tři úrovně se v různé míře uplatňují v oblastech, jako je svěření dítěte do péče, osvojení, péče o dítě a styk s ním, zásah do tělesné integrity a změna jména.
Návaznosti
MUNI/A/1309/2022, interní kód MUNázev: Forms of family wealth management and the use of foundation and trust structures for intergenerational transfers
Investor: Masarykova univerzita, Forms of family wealth management and the use of foundation and trust structures for intergenerational transfers
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 13:13