LIPKA, Ondřej. Odpovědnost moci výkonné za pandemická opatření v kontextu ústavních systémů odpovědnosti. Online. 1. vyd. Brno: Munipress, 2022, s. 61-73, 12 s. ISBN 978-80-280-0162-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Odpovědnost moci výkonné za pandemická opatření v kontextu ústavních systémů odpovědnosti
Název česky Odpovědnost moci výkonné za pandemická opatření v kontextu ústavních systémů odpovědnosti
Název anglicky The Executive’s Responsibility For Pandemic Measures In The Context Of Constitutional Systems of Responsibility
Autoři LIPKA, Ondřej.
Vydání 1. vyd. Brno, od s. 61-73, 12 s. 2022.
Nakladatel Munipress
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open Access verze sborníku
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-280-0162-9
Klíčová slova česky Vládní opatření; Covid-19; náhrada škody
Klíčová slova anglicky Government measures; Covid-19; compensation of damages
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ondřej Lipka, učo 468422. Změněno: 24. 10. 2023 14:54.
Anotace
Z ústavního pořádku lze dovodit několik systému odpovědnosti moci výkonné. Příspěvek bude analyzovat krizová opatření vlády a nařízení ministerstva zdravotnictví z pohledu obecné odpovědnosti veřejné správy za zákonnost rozhodování, kterou lze podřadit pod princip materiálního právního státu. Bude argumentováno, že jedním z nejdůležitějších prvků ochrany zákonnosti ve státní správě je instanční dozor a odpovědnost vládě. Tyto zde však nelze kvůli centralizaci rozhodování o pandemických věcech nelze nalézt, přičemž je zřejmé, že se do konfliktu dostává potřeba rychle a centrálně reagovat na měnící se podmínky pandemie a kontrola zákonnosti jako taková. Příspěvek se dále pokusí argumentovat, že další systémy odpovědnosti jsou buď nefunkční (politická odpovědnost Poslanecké sněmovně) nebo neefektivní (obecná odpovědnost voličům), a že v tomto kontextu je nutno i vnímat “sankcionování” ze strany správních soudů, které by mělo být zdrženlivé, ale proporční v kontextu absence instančního dozoru.
Anotace anglicky
The Czech constitutional order includes many systems of responsibility. My presentation aims to analyse the crisis measures of the executive mainly from the perspective of general responsibility of public administration for legality in decision-making, which can be subsumed under the constitutional principles of material rule of law. The presentation will argue that higher-instance oversight and responsibility to The Government are key components of the protection of legality, but neither can be found here due to the decision-making being done at the highest levels which puts into conflict the need to swiftly and centrally react to the changing conditions of the pandemic and the systems of protection of legality. It will be further argued that other types of constitutional responsibility are either non-functional (the responsibility of The Government to The Chamber of Deputies), or ineffective (the general democratic responsibility to voters) which is the context under which the “sanctioning” of the executive by the courts must be viewed.
VytisknoutZobrazeno: 5. 10. 2024 12:53