SZALÓ, Csaba. O zprostředkování a emancipaci věcí. Socialni Studia. Brno: Masaryk University, 2023, neuveden, neuveden, s. 1-7. ISSN 1214-813X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/SOC2023-33650.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název O zprostředkování a emancipaci věcí
Název česky O zprostředkování a emancipaci věcí
Název anglicky On the mediation and emancipation of things
Autoři SZALÓ, Csaba.
Vydání Socialni Studia, Brno, Masaryk University, 2023, 1214-813X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW článek - open access
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Doi http://dx.doi.org/10.5817/SOC2023-33650
Klíčová slova česky Latour; dějinnost; Hegel; emancipace; zvěcnění
Klíčová slova anglicky Latour; history; Hegel; emancipation; reification
Štítky online first
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 28. 3. 2024 15:18.
Anotace
Úspěchu Latoura přispívá skutečnost, že jeho perspektiva umožňuje věci zviditelnit tak, jak vypovídají jen samy o sobě. Věci se tedy neukazují jako příklady nebo zástupci něčeho jiného. Tato latourovská perspektiva podporuje pojetí sociologie, které hovoří o neredukovatelnosti, a tudíž i o novosti věcí, vynořujících se z konfliktního procesu ustavování světa. Sociologie jedinečnosti věcí a událostí, o niž se Latour snaží, může překonat tíživý protiklad života a dějin. Text ukazuje, že Latourova kritika je formována post-romantickou tradicí a nemožnost Latourovy teorie pojmout jedinečnost věcí jinak než jako vznik něčeho nového představuje důležité omezení: prohlubuje vázanost jeho perspektivy k instrumentálnímu pojetí racionality.
Anotace anglicky
Latour's perspective makes things visible as they speak for themselves to contribute to his success. So, things do not appear as examples or representatives of something else. This Latourian perspective supports the concept of sociology, which speaks of the irreducibility and, therefore, the novelty of things emerging from the conflictual process of establishing the world. The sociology of the uniqueness of things and events that Latour strives for can overcome the burdensome opposition of life and history. The text shows that Latour's critique is shaped by the post-romantic tradition and the impossibility of Latour's theory to conceive the uniqueness of things other than as the emergence of something new represents a significant limitation: it deepens the attachment of his perspective to the instrumental concept of rationality.
Návaznosti
MUNI/A/1474/2022, interní kód MUNázev: Society in times of crisis: Anthropocene violence and its contemporary societal relevance
Investor: Masarykova univerzita, Society in times of crisis: Anthropocene violence and its contemporary societal relevance
VytisknoutZobrazeno: 1. 5. 2024 15:03