ŠŤASTNÁ, Michaela, Adam NOREK, Jana ŘÁDKOVÁ, Marcela SLUKOVÁ, Matěj HRUNKA, Petr JABANDŽIEV a Lubomír JANDA. Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi? EPIDEMIOLOGIE MIKROBIOLOGIE IMUNOLOGIE. CZECH REPUBLIC: CESKA LEKARSKA SPOLECNOST J EV PURKYNE, 2023, roč. 72, č. 3, s. 172-183. ISSN 1210-7913.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
Název česky Nárůst prevalence celiakie - kde hledat odpovědi?
Název anglicky Increasing prevalence of celiac disease - where to look for answers?
Autoři ŠŤASTNÁ, Michaela (203 Česká republika, domácí), Adam NOREK (203 Česká republika), Jana ŘÁDKOVÁ (203 Česká republika), Marcela SLUKOVÁ (203 Česká republika), Matěj HRUNKA (203 Česká republika, domácí), Petr JABANDŽIEV (203 Česká republika, domácí) a Lubomír JANDA (203 Česká republika, garant).
Vydání EPIDEMIOLOGIE MIKROBIOLOGIE IMUNOLOGIE, CZECH REPUBLIC, CESKA LEKARSKA SPOLECNOST J EV PURKYNE, 2023, 1210-7913.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.500 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00132061
Organizační jednotka Lékařská fakulta
UT WoS 001179817300001
Klíčová slova česky autoimunitní onemocnění; příčiny zvyšující se prevalence; viry jako spouštěč onemocnění
Klíčová slova anglicky autoimmune diseases; causes of increasing prevalence; viruses as disease triggers
Štítky 14110317
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 21. 3. 2024 11:06.
Anotace
Celiakie neboli glutenová enteropatie je relevantním problémem moderní doby. Pro rozvoj nemoci jsou nezbytné tři předpoklady, a to genetická predispozice, konzumace lepku a environmentální faktory. Retrospektivní studie vedené napříč všemi věkovými skupinami vyloučily, že by za nárůstem prevalence byl pokrok v diagnostických metodách. Vzhledem k tomu, že je genetická predispozice v populaci víceméně konstantní, předpokládá se, že zásadní roli v nárůstu nemocných hrají vnější vlivy. V současné době je přijímán názor, že za nárůst onemocnění spojených s glutenovou intolerancí mohou moderní odrůdy pšenice, tento předpoklad ale vyvracejí analýzy současných i 100 let starých odrůd. Příčina by však mohla souviset s moderním životním stylem, změnami v technologiích přípravy potravin nebo jejich složení, narušením střevní bariéry při virovém onemocnění a dalšími faktory vedoucími ke střevní dysbióze. Možnou preventivní strategií by u predisponovaných jedinců mohlo být vynechání lepku ze stravy v době onemocnění, a to především v případě onemocnění virového původu. Tento článek přináší nový pohled na toto v současnosti časté autoimunitní onemocnění.
Anotace anglicky
Celiac disease or gluten-sensitive enteropathy is a relevant health concern in today’s world. Three prerequisites need to be met to trigger the disease, namely a genetic predisposition, gluten consumption, and environmental factors. Retrospective studies conducted across all age groups have ruled out the possibility that improved diagnostic methods were behind the increased prevalence. Since the genetic predisposition is more or less constant in the population, it is assumed that external factors may play a major role in this increase. Although it is generally believed that modern wheat varieties are to be blamed for the increase in gluten intolerance-related diseases, this assumption is refuted based on the analysis of the current and 100-year-old varieties. However, the increased prevalence could be related to modern lifestyles, changes in food preparation technology or composition, disruption of the intestinal barrier in viral disease, and other factors leading to intestinal dysbiosis. A possible preventive strategy in predisposed individuals could be the avoidance of gluten from the diet when ill, especially with a viral infection. This article openup a new perspective on the currently common autoimmune disease.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 08:22