JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁR. Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229. Źywienie człowieka i metabolizm. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism. Warszawa: Instytut żywności i żywienia, 2001, roč. 28, Supplement - część I, s. 304-307. ISSN 0209-164X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229
Název česky Mikrobiologické hodnocení vzorků jídel z vojenské jídelny VZK 229
Název anglicky Microiological evaluation of food samples from the VZK 229 military canteen
Autoři JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁR.
Vydání Źywienie człowieka i metabolizm. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism, Warszawa, Instytut żywności i żywienia, 2001, 0209-164X.
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky mikroorganismy; potraviny; mikrobiologické hodnocení; mikrobiologické normy; množství mikroorganismů; hraniční hodnota; baktérie; kvasinky; plísně; potravinářské podniky
Klíčová slova anglicky microorganisms; foodstuffs; microbiological assessment; microbiological standards; number of microorganisms; cutoff value; bacteria; yeast; molds; food businesses
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D., učo 133370. Změněno: 31. 10. 2023 15:36.
Anotace
Celem pracy było uzyskanie orientacyjnego wyobrażenia o kontaminacji artykulów spożywczych mikrorganismami w dziennym ruchu wielkopojemnościowej placówki gastronomicznej. Ocenienie mikrobialnego profilu było przeprowadzone za pomocą wybranch mikrobialnych parametrów, które były zastosowane jako indykator oceniania artykulów spożywczych z punktu widzenia mikrobiologicznego. Większość próbek nie spełniała przedpisane kryteria, a pokarm jako całość był oceniony za artykuł spożywczy nieodpowiedni czy zdrowotnie neiwłaściwy. Metodyka badań mikrobialnych jest bardzo trudna i czasochlonna a w praktyce problemowa.
Anotace česky
Cílem studie bylo získat přibližnou představu o kontaminaci potravinářských výrobků mikroorganismy v každodenním provozu velkokapacitního stravovacího zařízení. Hodnocení mikrobiálního profilu bylo provedeno pomocí vybraných mikrobiálních parametrů, které byly použity jako indikátor pro hodnocení potravinářských výrobků z mikrobiologického hlediska. Většina vzorků nesplňovala předepsaná kritéria a jídlo jako celek bylo hodnoceno jako nevhodné nebo zdravotně závadné. Metodika mikrobiálního výzkumu je velmi obtížná a časově náročná a v praxi problematická.
Anotace anglicky
The aim of the study was to obtain an approximate idea of the contamination of food products with microorganisms in the daily traffic of a large-capacity catering facility. The assessment of the microbial profile was carried out using selected microbial parameters, which were used as an indicator for assessing food products from a microbiological point of view. Most of the samples did not meet the prescribed criteria, and the food as a whole was rated as unsuitable or unhealthy. The methodology of microbial research is very difficult and time-consuming, and problematic in practice.
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 23:22