2001
Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229
JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁRZákladní údaje
Originální název
Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229
Název česky
Mikrobiologické hodnocení vzorků jídel z vojenské jídelny VZK 229
Název anglicky
Microiological evaluation of food samples from the VZK 229 military canteen
Autoři
JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁR
Vydání
Źywienie człowieka i metabolizm. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism, Warszawa, Instytut żywności i żywienia, 2001, 0209-164X
Další údaje
Jazyk
polština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10606 Microbiology
Stát vydavatele
Polsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Fakulta sportovních studií
Klíčová slova česky
mikroorganismy; potraviny; mikrobiologické hodnocení; mikrobiologické normy; množství mikroorganismů; hraniční hodnota; baktérie; kvasinky; plísně; potravinářské podniky
Klíčová slova anglicky
microorganisms; foodstuffs; microbiological assessment; microbiological standards; number of microorganisms; cutoff value; bacteria; yeast; molds; food businesses
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 31. 10. 2023 15:36, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
V originále
Celem pracy było uzyskanie orientacyjnego wyobrażenia o kontaminacji artykulów spożywczych mikrorganismami w dziennym ruchu wielkopojemnościowej placówki gastronomicznej. Ocenienie mikrobialnego profilu było przeprowadzone za pomocą wybranch mikrobialnych parametrów, które były zastosowane jako indykator oceniania artykulów spożywczych z punktu widzenia mikrobiologicznego. Większość próbek nie spełniała przedpisane kryteria, a pokarm jako całość był oceniony za artykuł spożywczy nieodpowiedni czy zdrowotnie neiwłaściwy. Metodyka badań mikrobialnych jest bardzo trudna i czasochlonna a w praktyce problemowa.
Česky
Cílem studie bylo získat přibližnou představu o kontaminaci potravinářských výrobků mikroorganismy v každodenním provozu velkokapacitního stravovacího zařízení. Hodnocení mikrobiálního profilu bylo provedeno pomocí vybraných mikrobiálních parametrů, které byly použity jako indikátor pro hodnocení potravinářských výrobků z mikrobiologického hlediska. Většina vzorků nesplňovala předepsaná kritéria a jídlo jako celek bylo hodnoceno jako nevhodné nebo zdravotně závadné. Metodika mikrobiálního výzkumu je velmi obtížná a časově náročná a v praxi problematická.
Anglicky
The aim of the study was to obtain an approximate idea of the contamination of food products with microorganisms in the daily traffic of a large-capacity catering facility. The assessment of the microbial profile was carried out using selected microbial parameters, which were used as an indicator for assessing food products from a microbiological point of view. Most of the samples did not meet the prescribed criteria, and the food as a whole was rated as unsuitable or unhealthy. The methodology of microbial research is very difficult and time-consuming, and problematic in practice.