J 2001

Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229

JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁR

Základní údaje

Originální název

Ocena badań flory mikrobiologicznej w odebranym pokarmie z wojskowej stołówki VZK 229

Název česky

Mikrobiologické hodnocení vzorků jídel z vojenské jídelny VZK 229

Název anglicky

Microiological evaluation of food samples from the VZK 229 military canteen

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana, Miroslav GROSSMANN a Aleš KOMÁR

Vydání

Źywienie człowieka i metabolizm. Polish Journal of Human Nutrition and Metabolism, Warszawa, Instytut żywności i żywienia, 2001, 0209-164X

Další údaje

Jazyk

polština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10606 Microbiology

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

Klíčová slova česky

mikroorganismy; potraviny; mikrobiologické hodnocení; mikrobiologické normy; množství mikroorganismů; hraniční hodnota; baktérie; kvasinky; plísně; potravinářské podniky

Klíčová slova anglicky

microorganisms; foodstuffs; microbiological assessment; microbiological standards; number of microorganisms; cutoff value; bacteria; yeast; molds; food businesses

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 31. 10. 2023 15:36, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

Celem pracy było uzyskanie orientacyjnego wyobrażenia o kontaminacji artykulów spożywczych mikrorganismami w dziennym ruchu wielkopojemnościowej placówki gastronomicznej. Ocenienie mikrobialnego profilu było przeprowadzone za pomocą wybranch mikrobialnych parametrów, które były zastosowane jako indykator oceniania artykulów spożywczych z punktu widzenia mikrobiologicznego. Większość próbek nie spełniała przedpisane kryteria, a pokarm jako całość był oceniony za artykuł spożywczy nieodpowiedni czy zdrowotnie neiwłaściwy. Metodyka badań mikrobialnych jest bardzo trudna i czasochlonna a w praktyce problemowa.

Česky

Cílem studie bylo získat přibližnou představu o kontaminaci potravinářských výrobků mikroorganismy v každodenním provozu velkokapacitního stravovacího zařízení. Hodnocení mikrobiálního profilu bylo provedeno pomocí vybraných mikrobiálních parametrů, které byly použity jako indikátor pro hodnocení potravinářských výrobků z mikrobiologického hlediska. Většina vzorků nesplňovala předepsaná kritéria a jídlo jako celek bylo hodnoceno jako nevhodné nebo zdravotně závadné. Metodika mikrobiálního výzkumu je velmi obtížná a časově náročná a v praxi problematická.