UNAR VINKLEROVÁ, Jana a Regina DEMLOVÁ. ORGANIZAČNÍ ZAJIŠTĚNÍ AKADEMICKÝCH KLINICKÝCH STUDIÍ. In 65. ČESKO-SLOVENSKÁ PSYCHOFARMAKOLOGICKÁ KONFERENCE. 2023. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ORGANIZAČNÍ ZAJIŠTĚNÍ AKADEMICKÝCH KLINICKÝCH STUDIÍ
Název česky ORGANIZAČNÍ ZAJIŠTĚNÍ AKADEMICKÝCH KLINICKÝCH STUDIÍ
Název anglicky Organizational support for academic clinical trials
Autoři UNAR VINKLEROVÁ, Jana (203 Česká republika, domácí) a Regina DEMLOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 65. ČESKO-SLOVENSKÁ PSYCHOFARMAKOLOGICKÁ KONFERENCE, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30230 Other clinical medicine subjects
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00132148
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1211-7579
Klíčová slova česky klinické hodnocení; CZECRIN; podpora; služby
Klíčová slova anglicky clinical trials; CZECRIN; support; services
Štítky Abstrakt, MU, přednáška
Změnil Změnila: Bc. Hana Vladíková, BBA, učo 244692. Změněno: 6. 11. 2023 12:05.
Anotace
V roce 2014 byla rozhodnutím MŠMT založena velká výzkumná infrastruktura CZECRIN s cílem vytvořit celonárodní vědeckou síť partnerů pro provádění akademického klinického výzkumu a klinických studií na národní i mezinárodní úrovni. Infrastruktura CZECRIN představuje český národní uzel panevropské výzkumné infrastruktury ECRIN-ERIC, což umožňuje propojení klinicky orientovaných výzkumných kapacit v CR s výzkumnou a aplikační sférou v Evropě a ve světě. Podobně jako ostatní infrastruktury klinického výzkumu v rámci ECRIN-ERIC nemá ani WI CZECRIN status právnické osoby a hostitelskou institucí je Masarykova univerzita Brno. CZECRIN disponuje unikátní sítí zahrnující většinu významných klinických pracovišť s orientací na klinický výzkum a poskytuje znalostní, vývojové, výrobní a implementační kapacity v oblasti výzkumu a vývoje léčiv a zdravotnických prostředků. Nastavuje kvalitu procesů a dat a buduje systém vzdělávání, CZECRIN Academy, umožňující využití znalostí a zkušeností expertů biomedicínského výzkumu. Expertní tým jednotky klinických studií CZECRIN poskytuje komplexní i dílčí služby pro realizaci nekomerčních klinických studií a výzkumu v oblasti léčivých přípravků, diagnostických metod a zdravotnických prostředků v souladu s přísnými pravidly Správné klinické praxe, Helsinské deklarace a legislativy EU a CR. Do výčtu nezbytných činností patří příprava studijní dokumentace, služby medical writer, procesování studie u regulační autority a u etických komisí, projektové vedení studie, monitoring, farmakovigilance, data management a biostatistika a konzultační a poradenská činnost. Klíčovými nástroji v organizaci, řízení a logistice klinických studií je systém jištění kvality (Quality Assurance), který musí být v pozadí všech kroků, které ovlivňují bezpečí pacienta a věrohodnost dat. QA zajišťuje také soulad s požadavky národních a mezinárodních norem a regulací. VVI CZECRIN proto pomáhá i s implementací a údržbou systémů jištění kvality a s tvorbou SOP, formulářů a šablon. Expertní tým v oblasti regulací a farmakoekonomiky pak pomáhá se stanovením a řízením regulační strategie a s ekonomickými aspekty, které jsou důležité pro úspěšný vývoj produktů v oblasti medicíny a rozhodují o dostupnosti léčby pro pacienta.
Anotace anglicky
In 2014, by the decision of the Ministry of Education and Culture, the large research infrastructure CZECRIN was established to create a nationwide scientific network of partners for the implementation of academic clinical research and clinical studies at the national and international levels. The CZECRIN infrastructure represents the Czech national node of the pan-European research infrastructure ECRIN-ERIC, which connects clinically oriented research capacities in CR with the research and application sphere in Europe and the world. Similar to other clinical research infrastructures within ECRIN-ERIC, WI CZECRIN does not have the status of a legal entity, and the host institution is Masaryk University Brno. CZECRIN has a unique network, including the most important clinical workplaces with an orientation to clinical research, and provides knowledge, development, production, and implementation capacities in the research and development of medicines and medical devices. It sets the quality of processes and data and builds an education system, the CZECRIN Academy, enabling the use of the knowledge and experience of biomedical research experts. The expert team of the CZECRIN clinical studies unit provides comprehensive and partial services for the implementation of non-commercial clinical studies and research in the field of medicinal products, diagnostic methods, and medical devices following the strict rules of Good Clinical Practice, the Declaration of Helsinki and EU and CR legislation. The list of necessary activities includes the preparation of study documentation, medical writer services, processing of the study at the regulatory authority and the ethics commissions, project management of the study, monitoring, pharmacovigilance, data management, biostatistics, and consulting and advisory activities. The key tool in the organization, management, and logistics of clinical trials is the Quality Assurance system, which must be in the background of all steps that affect patient safety and data reliability. QA also ensures compliance with the requirements of national and international standards and regulations. VVI CZECRIN, therefore, also helps with the implementation and maintenance of quality assurance systems and with the creation of SOPs, forms, and templates. The expert team in the field of regulations and pharmacoeconomics then helps with the definition and management of the regulatory strategy and with the economic aspects that are important for the successful development of products in the field of medicine and decide on the availability of treatment for the patient.
Návaznosti
LM2023049, projekt VaVNázev: Český národní uzel Evropské sítě infrastruktur klinického výzkumu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CZECRIN - Czech National Node to the European Clinical Research Infrastructure Network
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 18:58