BARTAKOVA, Klara, Sarka BURSOVA, Lenka NECIDOVA, Danka HARUŠTIAKOVÁ, Alena ZOUHAROVA, Lenka VORLOVA a Marcela KLIMESOVA. THE EFFECT OF COLD CHAIN DISRUPTION ON THE MICROBIOLOGICAL PROFILE OF CHILLED FISH. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. Nitra: Slovak University of Agriculture, 2023, roč. 13, č. 1, s. 1-7. ISSN 1338-5178. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.55251/jmbfs.9883.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE EFFECT OF COLD CHAIN DISRUPTION ON THE MICROBIOLOGICAL PROFILE OF CHILLED FISH
Autoři BARTAKOVA, Klara, Sarka BURSOVA, Lenka NECIDOVA, Danka HARUŠTIAKOVÁ (703 Slovensko, garant, domácí), Alena ZOUHAROVA, Lenka VORLOVA a Marcela KLIMESOVA.
Vydání Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, Nitra, Slovak University of Agriculture, 2023, 1338-5178.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 21101 Food and beverages
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.900 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00132204
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.55251/jmbfs.9883
UT WoS 001002461400001
Klíčová slova anglicky plain packaging; modified atmosphere; vacuum packaging; aerobic plate count; psychrotrophic microorganisms
Štítky 14119612, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 25. 1. 2024 10:40.
Anotace
Cold chain interruption during transport of samples to the laboratory may become a confounder in food hygiene practice. This study evaluates the influence of inadequate transport conditions on the microbiological quality of fish fillets from common carp (Cyprinus carpio), Atlantic salmon (Salmo salar), and Atlantic cod (Gadus morhua) packaged in plain, vacuum, or modified atmosphere packaging (MAP). The experiments simulated the temperature increase during sample transport to 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20, and 25 degrees C with exposure times of 1, 2, 3, and 4 h. Aerobic plate count (APC), psychrotrophic microorganisms count (PMC), beta-D-glucuronidase-positive Escherichia coli, and Salmonella spp. were evaluated immediately after the exposure to the elevated temperature (0 h), 3 h, and 24 h after the return to the normal temperature. Variability was observed even in the initial microbial contamination of fish fillets. Storage at higher temperatures led to an increase in microbial contamination of fish fillets Different types of packaging also played a role. In non-fatty fish (cod), CO2-containing MAP led to a decrease in pH and, therefore, to lower microbial growth. In fatty fish (salmon), the presence of CO2 did not lead to the reduction in pH and the degree of microbial contamination was, therefore, not affected by this intrinsic factor. If cold chain interruption occurs during the transport of samples to the laboratory, it is necessary to perform the analysis immediately as even storage in cold conditions until the next day can lead to increased levels of microbial contamination of such samples.
Návaznosti
QK21020245, projekt VaVNázev: Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Vliv míry porušení chladírenského řetězce při odběru a transportu úředně odebraných vzorků na jejich mikrobiální profil
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 00:15