a 2008

Volume of zinc in the lunch portion taken in Military University of Ground Forces cafeteria in Vyškov (Czech Republic)

JUŘÍKOVÁ, Jana, Marie KALAČOVÁ a Petr GRAMETBAUER

Základní údaje

Originální název

Volume of zinc in the lunch portion taken in Military University of Ground Forces cafeteria in Vyškov (Czech Republic)

Název česky

Obsah zinku v porcích oběda nabízených v jídelně Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově (Česká republika)

Autoři

JUŘÍKOVÁ, Jana, Marie KALAČOVÁ a Petr GRAMETBAUER

Vydání

X Sympozjum z cyklu Pierwiastki śladowe w Środowisku, 2008

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Polsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organizační jednotka

Fakulta sportovních studií

ISBN

978-83-7365-151-7

Klíčová slova česky

jídelna; oběd; těžké kovy; zinek

Klíčová slova anglicky

canteen; lunch; heavy metals; zinc

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 13. 11. 2023 19:49, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.

Anotace

V originále

Zinc is an essential trace mineral that has functions as part of about 300 different enzymes. As such, zinc plays a role in virtually all biochemical pathways and physiological processes (TALBOTT, 2003). Zinc associates with the hormone insulin in the pancreas, although it does not appear to play a direct role in insulin´s action. (LINDER, 1991;WHITNEY and ROLFES, 1993). Oysters are the richest source of zinc. Other foods high in zinc include red meat, poultry, shellfish, fortified breakfast cereals, whole grains, legumes, cooked greens, brewer´s yeast, and nuts (COLLINS, 2003). The evaluation of the 13 chosen sets of courses has been done in this research work. Sets have been taken from Military University of Ground Forces dinning hall in Vyškov. The trace elements were determined by chemical analysis (JUŘÍKOVÁ et al., 2004). In this paper is present only zinc content in these food. 1. Baked pork, dumpling and sauerkraut contain 3.0 mg of zinc. 2. Boiled beef boiled potatoes and mixed vegetables contain 4.6 mg of zinc. 3. Meat balls, potato purée and cucumber contain 2.2 mg of zinc. 4. Roasted pork, potato salad and tomato contain 2.8 mg of zinc. 5. Mince, boiled potatoes and sauerkraut contain 5.3 mg of zinc. 6. Beef goulash, pasta and plum compote contain 4.7 of zinc. 7. Baked chicken, rice and cucumber salad contain 2.3 mg of zinc. 8. Roasted cheese, French fries and Tartar sauce contain 0.4 mg of zinc. 9. Roasted cauliflower, French fries and Tartar sauce contain 1.0 mg of zinc. 10. Soya meat, rice and piquant sauce contain 5.2 mg of zinc. Term „soya meat“ is not allowed be used by ordinance No 329/1997 Collection of Laws [by virtue of public notice No. 329/1997 Collection of Laws (Public notice of Department of Agriculture, 1997)] and its substitute term „soya product“ – here is old title, that is used on menu. 11. Pancakes with strawberry jam contain 1.4 mg of zinc. 12. Yeast plum dumplings with poppy seeds and sugar contain 0.4 mg of zinc. 13. Buns with hot vanilla cream contain 1.9 mg of zinc (JUŘÍKOVÁ, 2002). Recommended dietary allowances (RDA) for zinc is 10 mg/day for adult men and women (VELÍŠEK, 2002), upper limit is for all 40 mg/day (COLLINS, 2003). All the ascertained foods have been under the limits. All food-sets were all right.

Česky

Zinek je esenciální stopový minerál, který funguje jako součást asi 300 různých enzymů. Zinek jako takový hraje roli prakticky ve všech biochemických drahách a fyziologických procesech (TALBOTT, 2003). Zinek se pojí s hormonem inzulínem ve slinivce břišní, i když se nezdá, že by hrál přímou roli v účinku inzulínu. (LINDER, 1991; WHITNEY a ROLFES, 1993). Ústřice jsou nejbohatším zdrojem zinku. Mezi další potraviny s vysokým obsahem zinku patří červené maso, drůbež, korýši, obohacené snídaňové cereálie, celozrnné výrobky, luštěniny, vařená zelenina, pivovarské kvasnice a ořechy (COLLINS, 2003). V této výzkumné práci bylo provedeno vyhodnocení 13 vybraných sad kurzů. Soupravy byly převzaty z jídelny Vysoké školy pozemního vojska ve Vyškově. Stopové prvky byly stanoveny chemickou analýzou (JUŘÍKOVÁ et al., 2004). V tomto článku je v těchto potravinách přítomen pouze obsah zinku. 1. Pečené vepřové maso, knedlík a kysané zelí obsahují 3,0 mg zinku. 2. Vařené hovězí vařené brambory a míchaná zelenina obsahují 4,6 mg zinku. 3. Masové kuličky, bramborové pyré a okurka obsahují 2,2 mg zinku. 4. Vepřová pečeně, bramborový salát a rajče obsahují 2,8 mg zinku. 5. Mleté maso, vařené brambory a kysané zelí obsahují 5,3 mg zinku. 6. Hovězí guláš, těstoviny a švestkový kompot obsahují 4,7 zinku. 7. Pečené kuře, rýže a okurkový salát obsahují 2,3 mg zinku. 8. Pečený sýr, hranolky a tatarská omáčka obsahují 0,4 mg zinku. 9. Pečený květák, hranolky a tatarská omáčka obsahují 1,0 mg zinku. 10. Sojové maso, rýže a pikantní omáčka obsahují 5,2 mg zinku. Pojem „sojové maso“ nesmí být používán vyhláškou č. 329/1997 Sb. [na základě vyhlášky č. 329/1997 Sb. produkt“ – zde je starý název, který se používá v nabídce. 11. Palačinky s jahodovým džemem obsahují 1,4 mg zinku. 12. Kváskové švestkové knedlíky s mákem a cukrem obsahují 0,4 mg zinku. 13. Buchty s horkým vanilkovým krémem obsahují 1,9 mg zinku (JUŘÍKOVÁ, 2002). Doporučená dietní dávka (RDA) pro zinek je 10 mg/den pro dospělé muže a ženy (VELÍŠEK, 2002), horní hranice je pro všechny 40 mg/den (COLLINS, 2003). Všechny zjištěné potraviny byly pod limity. Všechny potravinové sady byly v pořádku.