PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela. Radost z jídla jako důležitá součást kvality života. In Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Název česky Radost z jídla jako důležitá součást kvality života
Název anglicky Enjoyment of food as an important aspect of quality of life
Autoři PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela.
Vydání Konference Stáří spojuje 2023- tvořím tedy jsem, Praha 20.-21.11.2023, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky stárnutí; kulturní význam jídla; potěšení; sociální význam jídla
Klíčová slova anglicky ageing; cultural meaning of food; enjoyment; social meaning of food
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Změněno: 23. 11. 2023 14:16.
Anotace
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech stárnoucích. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.
Anotace anglicky
Food is an important and frequent topic in the context of individual ageing. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person needing care, whether by importing ready-made lunches or shopping. In our research project, we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of ageing people. Based on interviews and observations, food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.
Návaznosti
GA23-06348S, projekt VaVNázev: Význam jídla ve vyšším věku
Investor: Grantová agentura ČR, Význam jídla ve vyšším věku
VytisknoutZobrazeno: 8. 9. 2024 01:47