GALETA, Jan. Marginální realizace na periferii? Josef Schulz a zapomenutá vila Vladimíra Vondráčka v Moravské Ostravě. In Josef Schulz. Pocta tiché monumentalitě. Kolokvium k osobnosti, významu a odkazu Josefa Schulze. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Marginální realizace na periferii? Josef Schulz a zapomenutá vila Vladimíra Vondráčka v Moravské Ostravě
Název anglicky Marginal realisation on the periphery? Josef Schulz and the forgotten villa of Vladimír Vondráček in Moravská Ostrava
Autoři GALETA, Jan.
Vydání Josef Schulz. Pocta tiché monumentalitě. Kolokvium k osobnosti, významu a odkazu Josefa Schulze, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Josef Schulz; Vladimír Vondráček; vila; historismus; architektura; Ostrava
Klíčová slova anglicky Josef Schulz; Vladimír Vondráček; villa; historicims; architecture; Ostrava
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Suchánek, Ph.D., učo 19371. Změněno: 2. 2. 2024 10:04.
Anotace
V roce 1881 navrhl poměrně slavný pražský architekt přestavbu staršího objektu hostince v Moravské Ostravě na obytný dům jediného místního česky smýšlejícího «uhlobarona» Vladimíra Vondráčka a k tomu vyprojektoval také maštal v zahradě. Cílem příspěvku však není jen připomenout dnes neexistující stavby, v lokálním historickém povědomí dávno zapomenuté stejně jako jejich autorství. Drobná přestavba totiž také poslouží jako ukázka pracovních postupů Josefa Schulze při promýšlení architektonické zakázky, zvláště ve srovnání s obdobným projektem přestavby vily pro dr. Emanuela Forstera.
Anotace anglicky
In 1881, a rather famous Prague architect designed the reconstruction of an older building of an inn in Moravská Ostrava into a residential house of the only local Czech-minded "coal baron" Vladimír Vondráček and also designed a stable in the garden. However, the aim of the paper is not only to recall the now non-existent buildings, long forgotten in the local historical consciousness, as well as their authorship. The building project also serves as an example of Josef Schulz's working methods when thinking about the architectural commission, especially in comparison with a similar project to rebuild a villa for Dr. Emanuel Forster.
Návaznosti
MUNI/A/1273/2022, interní kód MUNázev: Sociální a environmentální kontexty vizuální kultury 1500–2000
Investor: Masarykova univerzita, Sociální a environmentální kontexty vizuální kultury 1500–2000
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 02:00