FORINOVÁ, Michala, Anna SEIDLOVÁ, Alina PILIPENCO, Nicholas SCOTT LYNN JR., Radka OBOŘILOVÁ, Zdeněk FARKA, Petr SKLÁDAL, Alena SALÁKOVÁ, Monika SPASOVOVÁ, Milan HOUSKA, Libor KALHOTKA a Hana VAISOCHEROVÁ-LÍSALOVÁ. A comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products. Current Research in Biotechnology. Elsevier, 2023, roč. 6, November, s. 1-6. ISSN 2590-2628. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.crbiot.2023.100166.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products
Autoři FORINOVÁ, Michala (203 Česká republika), Anna SEIDLOVÁ, Alina PILIPENCO, Nicholas SCOTT LYNN JR., Radka OBOŘILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zdeněk FARKA (203 Česká republika, garant, domácí), Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, domácí), Alena SALÁKOVÁ (203 Česká republika), Monika SPASOVOVÁ, Milan HOUSKA (203 Česká republika), Libor KALHOTKA (203 Česká republika) a Hana VAISOCHEROVÁ-LÍSALOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Current Research in Biotechnology, Elsevier, 2023, 2590-2628.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 5.600 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00132446
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.crbiot.2023.100166
UT WoS 001135488000001
Klíčová slova anglicky Food safety; Biosensor; Antifouling coating; Quartz crystal microbalance; Cultivation-based methods; Detection of Staphylococcus aureus; Dairy products
Štítky CF NANO, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Dubská, učo 77638. Změněno: 13. 3. 2024 02:15.
Anotace
Ensuring dairy product safety demands rapid and precise Staphylococcus aureus (S. aureus) detection. Biosensors show promise, but their performance is often demonstrated in model samples using non-native pathogens and has never been studied towards S. aureus detection in naturally contaminated samples. This study addresses the gap by directly comparing results taken with a novel piezoelectric biosensor, capable of one-step detection, with four conventional cultivation-based methods. Our findings reveal that this biosensor, based on an antifouling nanolayer-coated biochip, exhibits exceptional resistance to biofouling from unprocessed dairy products and is further capable of specific S. aureus detection. Notably, it performed comparably to Petrifilm and Baird-Parker methods but delivered results in only 30 min, bringing a substantial reduction from the 24 h required by cultivation-based techniques. Our study also highlights differences in the performance of cultivation methods when analyzing artificially spiked versus naturally contaminated foods. These findings underline the potential of antifouling biosensors as efficient reliable tools for rapid, cost-effective, point-of-care testing, enhancing fresh dairy product safety and S. aureus detection.
Návaznosti
EF18_046/0015974, projekt VaVNázev: Modernizace České infrastruktury pro integrativní strukturní biologii
LM2023042, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
MUNI/A/1313/2022, interní kód MUNázev: Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
VytisknoutZobrazeno: 23. 6. 2024 20:44