J 2023

A comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products

FORINOVÁ, Michala, Anna SEIDLOVÁ, Alina PILIPENCO, Nicholas SCOTT LYNN JR., Radka OBOŘILOVÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

A comparative assessment of a piezoelectric biosensor based on a new antifouling nanolayer and cultivation methods: Enhancing S. aureus detection in fresh dairy products

Autoři

FORINOVÁ, Michala (203 Česká republika), Anna SEIDLOVÁ, Alina PILIPENCO, Nicholas SCOTT LYNN JR., Radka OBOŘILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zdeněk FARKA (203 Česká republika, garant, domácí), Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, domácí), Alena SALÁKOVÁ (203 Česká republika), Monika SPASOVOVÁ, Milan HOUSKA (203 Česká republika), Libor KALHOTKA (203 Česká republika) a Hana VAISOCHEROVÁ-LÍSALOVÁ (203 Česká republika)

Vydání

Current Research in Biotechnology, Elsevier, 2023, 2590-2628

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 5.600 v roce 2022

Kód RIV

RIV/00216224:14310/23:00132446

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

001135488000001

Klíčová slova anglicky

Food safety; Biosensor; Antifouling coating; Quartz crystal microbalance; Cultivation-based methods; Detection of Staphylococcus aureus; Dairy products

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 10. 2024 10:54, Ing. Monika Szurmanová, Ph.D.

Anotace

V originále

Ensuring dairy product safety demands rapid and precise Staphylococcus aureus (S. aureus) detection. Biosensors show promise, but their performance is often demonstrated in model samples using non-native pathogens and has never been studied towards S. aureus detection in naturally contaminated samples. This study addresses the gap by directly comparing results taken with a novel piezoelectric biosensor, capable of one-step detection, with four conventional cultivation-based methods. Our findings reveal that this biosensor, based on an antifouling nanolayer-coated biochip, exhibits exceptional resistance to biofouling from unprocessed dairy products and is further capable of specific S. aureus detection. Notably, it performed comparably to Petrifilm and Baird-Parker methods but delivered results in only 30 min, bringing a substantial reduction from the 24 h required by cultivation-based techniques. Our study also highlights differences in the performance of cultivation methods when analyzing artificially spiked versus naturally contaminated foods. These findings underline the potential of antifouling biosensors as efficient reliable tools for rapid, cost-effective, point-of-care testing, enhancing fresh dairy product safety and S. aureus detection.

Návaznosti

EF18_046/0015974, projekt VaV
Název: Modernizace České infrastruktury pro integrativní strukturní biologii
LM2023042, projekt VaV
Název: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
MUNI/A/1313/2022, interní kód MU
Název: Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2023
90242, velká výzkumná infrastruktura
Název: CIISB III