HUSA, Petr. Diagnostika a léčba hepatitidy D. Profi Medicína. Praha: A11 s.r.o, 2023, roč. 8, č. 22, s. 26-27. ISSN 2571-2527.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostika a léčba hepatitidy D
Název anglicky Diagnosis and treatment of hepatitis D
Autoři HUSA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Profi Medicína, Praha, A11 s.r.o, 2023, 2571-2527.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30303 Infectious Diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00132536
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky hepatitida D; diagnostika;léčba
Klíčová slova anglicky hepatitis D; diagnosis;treatment
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 13. 3. 2024 13:03.
Anotace
Virus hepatitidy D (HDV) může infikovat vnímavého hostitele současně s virem hepatitidy B - HBV (koinfekce) nebo superinfikovat osobu chronicky infikovanou HBV. HBV/HDV koinfekce obvykle vede k akutní hepatitidě s širokým klinickým spektrem od asymptomatického průběhu až po akutní jaterní selhání. Do chronicity však přechází jen malá část případů (kolem 2 %). Naopak superinfekce HDV na chronickou infekci HBV vede velmi často k těžké akutní hepatitidě, která přechází až 90 % případů do chronické hepatitidy D (CHD), která je spojena se závažnějšími chronickými výsledky než monoinfekce HBV. Prokázána je častější a rychlejší progrese CHD do jaterní cirhózy a hepatocelulárního karcinomu, než je tomu u monoinfekce HBV. Bulevirtid (BLV) je syntetický lipopeptid, který se váže na receptor, který je nutný pro stup HDV do hepatocytu. Jde o první antivirový lék proti HDV, který v červenci 2020 dostal BLV od Evropské lékové agentury (EMA) podmíněné oprávnění k použití pro léčbu CHD s kompenzovaným jaterním onemocněním, s doporučením pokračovat v léčbě BLV v dávce 2 mg denně, dokud je patrný klinický benefit. Podmíněná registrace byla změněna na standardní registraci v červenci 2023.
Anotace anglicky
Hepatitis D virus (HDV) can co-infect a susceptible host with hepatitis B virus - HBV (co-infection) or superinfect a person chronically infected with HBV. HBV/HDV coinfection usually leads to acute hepatitis with a wide clinical spectrum ranging from an asymptomatic course to acute liver failure. However, only a small proportion of cases (around 2%) progress to chronicity. In contrast, superinfection with HDV on chronic HBV infection very often leads to severe acute hepatitis, which progresses to chronic hepatitis D (CHD) in up to 90% of cases, which is associated with more severe chronic outcomes than HBV monoinfection. CHD has been shown to progress more frequently and more rapidly to liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma than HBV monoinfection. Bulevirtide (BLV) is a synthetic lipopeptide that binds to a receptor that is required for HDV to enter the hepatocyte. It is the first antiviral drug against HDV and in July 2020 BLV received conditional approval for use for the treatment of CHD with compensated liver disease from the European Medicines Agency (EMA), with a recommendation to continue BLV therapy at a dose of 2 mg daily until clinical benefit is seen. The conditional registration was changed to standard registration in July 2023.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 20:59