KRATOCHVÍLOVÁ, Jana a Petr SVOJANOVSKÝ. Sebehodnocení profesních kompetencí studentů učitelství: zkušenosti a výzvy. In Proměny vzdělávání. Plzeň. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sebehodnocení profesních kompetencí studentů učitelství: zkušenosti a výzvy
Název anglicky Self-Assessment of Professional Competencies of Student Teachers: Experiences and Challenges
Autoři KRATOCHVÍLOVÁ, Jana a Petr SVOJANOVSKÝ.
Vydání Proměny vzdělávání. Plzeň. 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Standard kvality profesních kompetencí studenta učitelství, sebehodnocení, profesní rozvoj
Klíčová slova anglicky student teachers competence framework, self-assessment, professional development
Změnil Změnil: Mgr. Petr Svojanovský, Ph.D., učo 174467. Změněno: 19. 12. 2023 20:38.
Anotace
Standard kvality profesních kompetencí studenta učitelství (dále Standard) je nástrojem komplexního formativního sebehodnocení a hodnocení úrovně profesních kompetencí studenta učitelství (základní a střední školy), který je na PdF MU využíván v průběhu studia v rámci pregraduální profesní přípravy. Standard umožňuje studentům zorientovat se v nárocích na kvalitu výuky a monitorovat vlastní pokrok v průběhu pedagogických praxí a systematicky zlepšovat úroveň svých profesních kompetencí ve spolupráci s provázejícími učiteli. Sebehodnocení studentů s pomocí Standardu je důležitou součástí praxí, které studenti realizují v navazujícím magisterském studiu typicky na 2. st. ZŠ v průběhu tří za sebou jdoucích semestrů. Data za sebehodnocení nám umožňují nahlédnout na profesní růst studentů i dílčí kritéria sebehodnocení. Cílem příspěvku je popsat, a) kterým profesním kompetencím Standardu studenti v průběhu praxí ne/věnují zvýšenou pozornost, b) v kterých kompetencích dosahují největšího/nejmenšího pokroku a c) diskutovat limity sebehodnocení studentů i použití nástroje v praxi.
Anotace anglicky
A Student Teacher Professional Competence Standard (hereafter referred to as the Standard) is a tool for comprehensive formative self-assessment and evaluation of the professional competency level of student teachers (for primary and secondary schools), used at the Faculty of Education, Masaryk University, during their studies as part of pre-graduate professional training. The Standard allows student teachers to understand the demands of teaching quality and to monitor their own progress during teaching practices, and to systematically improve the level of their professional competencies in cooperation with mentor teachers. Self-assessment of student teachers with the support of the Standard is an important part of teaching practices that student teachers undertake in the subsequent master's degree, typically at the second level of elementary school during three consecutive semesters. Data from self-assessment allow us to gain insight into the professional growth of students and the specific criteria of self-assessment. The aim of the conference paper is to describe, a) which professional competencies of the Standard student teachers pay more/less attention to during teaching practices, b) in which competencies they achieve the greatest/least progress, and c) to discuss the limits of student teachers' self-assessment and the use of the tool in practice.
VytisknoutZobrazeno: 8. 5. 2024 01:07