FOLETTI, Ivan, Jana ČERNOCKÁ, Katarína ŠIMOVÁ a Adrien PALLADINO. Smrtí smrt překonat : Relikvie a jejich moc ve středověku. Brno: Munipress, 2023, 211 s. Parva Convivia, 3. ISBN 978-80-280-0402-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Smrtí smrt překonat : Relikvie a jejich moc ve středověku
Název česky Smrtí smrt překonat : Relikvie a jejich moc ve středověku
Název anglicky To overcome death by death : Relics and their power in the Middle Ages
Autoři FOLETTI, Ivan (203 Česká republika, garant, domácí), Jana ČERNOCKÁ (203 Česká republika, domácí), Katarína ŠIMOVÁ (703 Slovensko, domácí) a Adrien PALLADINO (250 Francie, domácí).
Vydání Brno, 211 s. Parva Convivia, 3, 2023.
Nakladatel Munipress
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00132651
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-280-0402-6
Klíčová slova česky Relikvie; Relikviáře; Celebrity; Mučedníci; Prodej relikvií; zrození sochy; reformace; Ambrož; Kalvín.
Klíčová slova anglicky Relics; Reliquaries; Celebrities; Martyrs; Sale of relics; Birth of statues; Reformation; Ambrose; Calvin.
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 8. 3. 2024 09:38.
Anotace
Co by mohlo být současnému člověku odpornější a vzdálenější než uctívání rozložených lidských ostatků? A přece jde o kult, který pojí kontinenty a je doslova vepsán do DNA naší civilizace. Jak je to možné? A má nám příběh zdánlivě tak vzdálený co říct i dnes? Tato kniha se zabývá smrtí, kultem mrtvých „celebrit“ a vztahem lidí k  nim ve středověku a na prahu novověku. Nejedná se však o knihu tísnivou, ponurou ani děsivou. Naopak, smrt ve středověku září zlatem, stříbrem a drahými kameny v podobě relikviářů, předmětů uctívaných napříč staletími, které dodnes fascinují svou dechberoucí kvalitou.
Anotace anglicky
What could be more disgusting and distant to contemporary man than the worship of decomposed human remains? And yet it is a cult that binds continents together and is literally written into the DNA of our civilisation. How is this possible? And does a story seemingly so distant still have something to say to us today? This book explores death, the cult of dead "celebrities" and people's relationship to them in the Middle Ages and on the threshold of modernity. It is not, however, an oppressive, gloomy or frightening book. On the contrary, Death in the Middle Ages glows with gold, silver and precious stones in the form of reliquaries, objects venerated across the centuries that still fascinate with their breathtaking quality.
Návaznosti
MUNI/A/1321/2022, interní kód MUNázev: Moc, rituály a smrt ve středověku
Investor: Masarykova univerzita, Moc, rituály a smrt ve středověku
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 18:30