KUČEROVÁ, Lenka. Bolesti rukou u klavírních interpretů a jejich léčba v 19. století. JAMUsica. Brno: Janáčkova akademie múzických umění, 2023, roč. 2023, č. 1, s. 41-47. ISSN 2694-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bolesti rukou u klavírních interpretů a jejich léčba v 19. století
Název česky Bolesti rukou u klavírních interpretů a jejich léčba v 19. století
Název anglicky Hand disordeds of pianists and their therapy in the 19th century
Autoři KUČEROVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání JAMUsica, Brno, Janáčkova akademie múzických umění, 2023, 2694-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/23:00132655
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova anglicky piano; Panýrek; 19th century; hand disorders
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. BcA. Bc. Lenka Kučerová, DiS., Ph.D. et Ph.D., MBA, LL.M., učo 180260. Změněno: 16. 2. 2024 20:55.
Anotace
Příspěvek se zabývá problematikou hry na klavír v 19. století. Přibližuje způsoby cvičení a popisuje zásady, na kterých v této době stála klavírní výuka. Šlo především o izolované cvičení jednotlivých prstů. To často vedlo k bolestem ruky a k poraněním. Pro doplnění jsou v textu uvedené také přístroje, které se používaly k lepšímu efektu z cvičení na nástroj. Onemocněním rukou klavírních interpretů se zabýval v českých zemích chirurg Duchoslav Panýrek. Ve svých spisech se zabýval nejen příčinami a projevy nemocí rukou, ale také navrhoval jejich léčbu. Očima tehdejší medicíny se k těmto zdravotním problémům vyjadřovala i Božena Vepřovská. Dnes jde o metody dalece překonané a mají význam pouze historický. Článek byl zpracovaný na základě archivního typu výzkumu, který provedla sama autorka.
Anotace anglicky
The paper deals with the issue of playing the piano in the 19th century. It describes the methods of practice and describes the principles on which piano lessons were based at that time. It was primarily an isolated exercise of individual fingers. This often led to hand pain and injuries. For addition, the text also includes devices that were used for better effect from practicing the instrument. The surgeon Duchoslav Panýrek dealt with diseases of the hands of piano performers in the Czech lands. In his writings, he dealt not only with the causes and manifestations of hand diseases, but also proposed their treatment. Božena Vepřovská also commented on these health problems through the eyes of medicine at the time. Today, these methods are far outmoded and have only historical signifikance. The article was prepared on the basis of an archival type of research conducted by the author herself.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:32