ČEVELA, Jiří. Pavlicova cesta... K životnímu jubileu Jiřího Pavlici. Národopisná revue. 2023, roč. 33, č. 4, s. 332–334. ISSN 0862-8351.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pavlicova cesta... K životnímu jubileu Jiřího Pavlici
Název česky Pavlicova cesta... K životnímu jubileu Jiřího Pavlici
Autoři ČEVELA, Jiří.
Vydání Národopisná revue, 2023, 0862-8351.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Obor 60404 Folklore studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Jiří Pavlica; Hradišťan; folklor; world music; cimbálová muzika
Klíčová slova anglicky Jiří Pavlica; Hradišťan; folklore; world music; cimbalom music band
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Čevela, učo 463019. Změněno: 11. 2. 2024 17:50.
Anotace
Když v 80. letech v Národopisných aktualitách vycházela rozhovorová rubrika „Na pomoc souborům“, v níž Dušan Holý debatoval s osobnostmi různě činnými v oblasti hudebního a tanečního folklorismu, v úplně posledním dílu (3/1985) byl zpovídaným hostem Jiří Pavlica. Centrálním tématem rozpravy byly úvahy nad vlastními i jinými způsoby umělecké práce s folklorním materiálem, což oba účastníci rozhovoru postupně rozvíjeli na tu více, tu méně konkrétních příkladech a detailnějších sondách. Při pročítání rozhovoru po téměř čtyřiceti letech od jeho publikování je nutné si uvědomit, že Pavlicovi tehdy bylo necelých třicet dva let. Velmi uvědomělé, argumentačně jasně formulované a pochopitelně pojmenované myšlenky v té době ještě stále mladého hudebníka, který byl toho času již deset let primášem muziky Hradišťanu, jsou o to více pozoruhodné, když si uvědomíme, že je lze považovat za jakýsi manifest (uměleckých) aktivit, který dodržuje i po takřka pěti dekádách svého veřejného působení.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2022, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
VytisknoutZobrazeno: 9. 10. 2024 15:58