2023
Tracing the Neolithic transition through the lipid analysis of the first pottery
TÓTH, Peter, Penny BICKLE, Dalia POKUTTA, Karel SLAVÍČEK, Juraj PAVÚK et. al.Základní údaje
Originální název
Tracing the Neolithic transition through the lipid analysis of the first pottery
Autoři
TÓTH, Peter (703 Slovensko, garant, domácí), Penny BICKLE (826 Velká Británie a Severní Irsko), Dalia POKUTTA (616 Polsko), Karel SLAVÍČEK (203 Česká republika, domácí), Juraj PAVÚK (703 Slovensko), Marián VIZDAL (703 Slovensko), Ľubomíra KAMINSKÁ (703 Slovensko) a Sven ISAKSSON (752 Švédsko)
Vydání
29th EAA Annual Meeting in Belfast, Northern Ireland, 30 August - 2 September 2023, 2023
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
60102 Archaeology
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14210/23:00134344
Organizační jednotka
Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky
Neolithic; pottery; lipid analysis; Slovakia
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam
Změněno: 19. 3. 2024 11:44, Mgr. Peter Tóth, PhD.
Anotace
V originále
Organic residue analysis of lipids recovered from pottery vessels in Slovakia indicates that they were used to contain or process various combinations of animal and plant products. The results demonstrate that lipid preservation in pottery vessels was influenced by vessel function, including food preparation, serving, and storage. Regarding food composition, we found no clear attribution to specific food commodity groups, which could result from mixing food or vessel reuse. A significant difference exists between Mesolithic and Neolithic foodways, with high freshwater and plant resource consumption in the Mesolithic and domestic animal products consumption in the Neolithic. However, we observed continuous processing of freshwater resources in the early LBK, deviating from the Mediterranean and Balkan models.
Návaznosti
GA20-19542S, projekt VaV |
|