LEVÍČEK, Dominik. Adaptace výuky hudební výchovy na základní škole pro žactvo se zrakovým postižením. In XVII. ročník konference studentů doktorského studijního programu Speciální pedagogika - Práce s jinakostí v českém vzdělávacím systému. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Adaptace výuky hudební výchovy na základní škole pro žactvo se zrakovým postižením
Název anglicky Adaptation of Music Education Teaching at Elementary School for Students with Visual Impairments
Autoři LEVÍČEK, Dominik.
Vydání XVII. ročník konference studentů doktorského studijního programu Speciální pedagogika - Práce s jinakostí v českém vzdělávacím systému, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky hudební výchova; inkluze; očekávané výstupy; výuka; zrakové postižení.
Klíčová slova anglicky Music Education; Inclusion; Expected Outcomes; Teaching; Visual Impairment.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Dominik Levíček, učo 433040. Změněno: 3. 1. 2024 00:27.
Anotace
Příspěvek představuje design plánovaného výzkumu v oblasti přizpůsobování výuky hudební výchovy pro žactvo se zrakovým postižením na základních školách. Zaměřuje se především na adaptaci výuky pro tyto žáky v kontextu naplňování očekávaných výstupů stanovených rámcovým vzdělávacím programem. Hlavními aspekty jsou: multisenzoriální zpřístupnění učiva, využívání asistivních technologií, výuka pohybových a tanečních dovedností a hudební teorie včetně hudebních grafických zápisů a notového zápisu v podobě Braillského kódu. V příspěvku je představen postup výzkumu v podobě pozorování učitelek a učitelů hudební výchovy na ZŠ ve třídách se začleněnými žáky či žákyněmi se zrakovým postižením.
Anotace anglicky
The contribution outlines the design of planned research in the field of adapting music education for students with visual impairments in primary schools. It primarily focuses on adapting education for these students in the context of meeting expected outcomes outlined by the czech educational framework. Key aspects include multisensory access to the curriculum, utilization of assistive technologies, teaching movement and dance skills, as well as music theory, including music notation and Braille musical notation. The contribution introduces the research procedure through the observation of music teachers in elementary school classes with integrated students with visual impairments.
Návaznosti
MUNI/B/1294/2022, interní kód MUNázev: Rozvoj znalostí a dovedností studujících v doktorských programech v oblasti sociálně vědní metodologie a prezentačních dovedností – zaměřeno na studující reflektující téma jinakosti ve vzdělávání
Investor: Masarykova univerzita, Rozvoj znalostí a dovedností studujících v doktorských programech v oblasti sociálně vědní metodologie a prezentačních dovedností – zaměřeno na studující reflektující téma jinakosti ve vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:26