KUNZOVÁ, Monika. Optimalizace výživy pro léčbu lipedému - nové cesty ke zlepšení kvality života. Časopis lékařů českých. Praha: Česká lékařská společnost J. Ev. Purkyně, 2023, roč. 162, č. 6, s. 248-250. ISSN 0008-7335.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Optimalizace výživy pro léčbu lipedému - nové cesty ke zlepšení kvality života
Název anglicky Optimizing nutrition for the treatment of lipedema: new pathways to improved quality of life
Autoři KUNZOVÁ, Monika (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis lékařů českých, Praha, Česká lékařská společnost J. Ev. Purkyně, 2023, 0008-7335.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00132729
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky lipedém; výživa; nízkosacharidová strava
Klíčová slova anglicky lipedema; nutrition; low-carbohydrate diet
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 14. 3. 2024 14:18.
Anotace
Lipedema, a chronic disease characterized by excessive fatty tissue deposition in the hips, buttocks, and lower legs, significantly negatively impacts the quality of life of those affected. This disease, which almost exclusively affects women, is often underdiagnosed, and confused with obesity. Diagnosis of lipedema is crucial for initial treatment and improvement of the patient's quality of life. Hormonal changes, inflammation, and tissue fibrosis play an essential role in the pathogenesis of lipedema. This article presents nutritional strategies that may bring relief to patients with lipedema. Nutritional intervention for lipedema patients could be an adjunct to traditional treatment, improving quality of life and reducing pain. However, these findings must be subjected to further research and clinical trials. The exact mechanism by which diet affects lipedema remains incompletely understood and, therefore, requires further study. However, this work provides hope and direction for future therapeutic approaches and research in treating lipedema.
Anotace anglicky
Lipedém, chronické onemocnění charakterizované nadměrným ukládáním tukové tkáně v oblasti boků, hýždí a dolních končetin, má výrazný negativní dopad na kvalitu života postižených. Tento stav, téměř výhradně postihující ženy, je často nedostatečně diagnostikovaný a zaměňovaný za obezitu. Diagnóza lipedému je klíčová pro časnou léčbu a zlepšení kvality života pacientů. Hormonální změny, zánět a tkáňová fibróza hrají důležitou roli v patogenezi lipedému. Úlevu pacientům s lipedémem může přinést i výživa. Výživová intervence pro pacienty s lipedémem by mohla sloužit jako doplněk k tradiční léčbě, zlepšující kvalitu života a snižující bolest. Nicméně je třeba podrobit tato zjištění dalšímu výzkumu a klinickým studiím. Přesný mechanismus, jakým strava ovlivňuje lipedém, zůstává ne zcela objasněný, a proto vyžaduje další studium. Tato práce však poskytuje perspektivu a směr pro budoucí terapeutické postupy a výzkum v oblasti léčby lipedému.
VytisknoutZobrazeno: 9. 8. 2024 23:26