NOVÁKOVÁ, Martina. Zinek v dermatologii pro potřeby farmaceutů. In Úloha hořčíku a zinku v lidském těle a možnosti jejich terapeutického uplatnění. Institut celoživotního vzdělávání, Farmaceutická fakulta MU Brno, 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zinek v dermatologii pro potřeby farmaceutů
Název česky Zinek v dermatologii pro potřeby farmaceutů
Název anglicky Zinc in dermatology for the needs of pharmacists
Autoři NOVÁKOVÁ, Martina.
Vydání Úloha hořčíku a zinku v lidském těle a možnosti jejich terapeutického uplatnění, 2022.
Nakladatel Institut celoživotního vzdělávání, Farmaceutická fakulta MU Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Změnil Změnila: PharmDr. Martina Nováková, učo 150864. Změněno: 4. 1. 2024 14:42.
Anotace
Přednáška je zaměřena na vysoký význam zinku pro lidský organismus jako esenciálního stopového prvku s mnohočetnými účinky. Konkrétně je cílena na oblast dermatologických indikací, s nimiž se farmaceuti a farmaceutičtí asistenti v běžné denní praxi v souvislosti jak s výdejem, tak v rámci odborného poradenství setkávají. Je zmíněn jeho význam u dermatologických infekcí, zánětlivých dermatóz typu acne vulgaris, u aftózní stomatitidy, atopické dermatitidy a psoriázy, a také jeho role při poruchách kůže, vlasů a sliznic jako je např. alopecie a vitiligo. Přednáška se opírá o nové dostupné poznatky z této oblasti.
Anotace anglicky
The lecture is focused on the high importance of zinc for the human organism as an essential trace element with multiple effects. Specifically, it is aimed at the area of dermatological indications that pharmacists and pharmaceutical assistants encounter in their daily practice both in relation to dispensing and as part of professional advice. Its importance in dermatological infections, inflammatory dermatoses such as acne vulgaris, aphthous stomatitis, atopic dermatitis and psoriasis is mentioned, as well as its role in disorders of the skin, hair and mucous membranes such as alopecia and vitiligo. The lecture is based on new knowledge available in this area.
VytisknoutZobrazeno: 23. 7. 2024 21:28