FILIP, Aleš. Místa a cesty Otokara Březiny, cyklus fotografií Ondřeje Knolla. In Mezinárodní sympozium Otokar Březina a spříznění autoři 2023. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Místa a cesty Otokara Březiny, cyklus fotografií Ondřeje Knolla
Název anglicky Places and Paths of Otokar Březina, cycle of photographs by Ondřej Knoll
Autoři FILIP, Aleš.
Vydání Mezinárodní sympozium Otokar Březina a spříznění autoři 2023, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Web akce
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Otokar Březina; Ondřej Knoll; Jakub Deml; soubor Březinových memorií
Klíčová slova anglicky Otokar Březina; Ondřej Knoll; Jakub Deml; set of Březina´s memorials
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Flašar, Ph.D., učo 40864. Změněno: 15. 1. 2024 20:37.
Anotace
Fotograf a nakladatel Ondřej Knoll (1883–1960) vydal v roce 1932 na popud Jakuba Demla čtyřdílný cyklus alb pohlednic Místa a cesty Otokara Březiny. V tomto cyklu jsou chronologicky sledována místa básníkova života a působení, od Počátek až po Jaroměřice nad Rokytnou a Tasov. Celkový prolog a úvod k tasovskému dílu napsal Jakub Deml, autory dalších průvodních textů jsou Tomáš Zapletal, František Jech a Josef Kapinus. Cyklus je interpretován v rámci konstituce souboru Březinových memorií po jeho smrti v roce 1929.
Anotace anglicky
Photographer and publisher Ondřej Knoll (1883-1960) published a four-part series of his postcards albums Places and Paths of Otokar Březina at the instigation of Jakub Deml in 1932. This cycle chronologically traces the places of poet's life and work, from Počátky to Jaroměřice nad Rokytnou and Tasov. The overall prologue and introduction to the Tasov part was written by Jakub Deml, the authors of other accompanying texts are Tomáš Zapletal, František Jech and Josef Kapinus. The series is interpreted as part of the constitution of the set of Březina's memorials after his death in 1929.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2022, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
VytisknoutZobrazeno: 6. 9. 2024 11:28