SZALÓ, Csaba. "Exploring the Intersection of Phenomenology and Feminist Epistemology". In European Sociological Association, RN29 Social Theory Midterm Conference: Theorising from the Margins. Salzburg, 28-29.09.2023. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název "Exploring the Intersection of Phenomenology and Feminist Epistemology"
Autoři SZALÓ, Csaba.
Vydání European Sociological Association, RN29 Social Theory Midterm Conference: Theorising from the Margins. Salzburg, 28-29.09.2023, 2023.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Změnil Změnil: doc. PhDr. Csaba Szaló, Ph.D., učo 5918. Změněno: 12. 1. 2024 12:00.
Anotace
Social theorising is often practised to support sociological researchers in clarifying and inventing concepts and questions. The phenomenological sensitivity to an embodiment, to tacit dimensions of knowing and pre-propositional backgrounds, however, also offers a way to reflect the embodied, affective and experiential understandings inherent to the research process. Grounding social theorising and research in the lived experiences of the lifeworld would not simply convey intellectual provocation. However, it could initiate a process of getting in touch with an understanding of meaning as embodied and performative. Alternatively, to the predominant practice of theorising from nowhere, the texture of embodied understanding can disclose how meaning and vulnerability become entangled within situated experiences. I will address the intertwining of phenomenology and feminist epistemology, as allowed to fuse the emphasis on the lived body with situated knowledge.
Anotace česky
Sociální teorie je často praktikována na podporu sociologických výzkumníků při objasňování a vymýšlení pojmů a otázek. Fenomenologická citlivost na ztělesnění, na tiché dimenze vědění a předpropozičního pozadí však také nabízí způsob, jak reflektovat vtělená, afektivní a zkušenostní chápání, která jsou procesu výzkumu vlastní. Ukotvení sociálních teorií a výzkumu na prožitých zkušenostech světa života by neznamenalo pouze intelektuální provokaci. Mohlo by to však zahájit proces, jak se dostat do kontaktu s chápáním významu jako ztělesněného a performativního. Alternativně k převládající praxi teoretizování odnikud může textura vtěleného porozumění odhalit, jak se význam a zranitelnost zapletou do situovaných zkušeností. Budu se zabývat prolínáním fenomenologie a feministické epistemologie, jak je dovoleno sloučit důraz na žité tělo s umístěným poznáním.
Návaznosti
GF22-37628L, projekt VaVNázev: Srovnávací fenomenologie příčin dopravních nehod
Investor: Grantová agentura ČR, Srovnávací fenomenologie příčin dopravních nehod, Partnerská agentura
VytisknoutZobrazeno: 8. 9. 2024 01:46