FALDÍK, Jiří a Jitka ŘEHOŘOVÁ. Dialýza – co by měl vědět praktický lékař. Medicina pro Praxi. SOLEN s.r.o., 2023, roč. 20, č. 5, s. 200-204. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dialýza – co by měl vědět praktický lékař
Název anglicky Dialysis – what a general practitioner should know
Autoři FALDÍK, Jiří a Jitka ŘEHOŘOVÁ.
Vydání Medicina pro Praxi, SOLEN s.r.o. 2023, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30218 General and internal medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dialýza; hemodialýza; peritoneální dialýza
Klíčová slova anglicky dialysis; hemodialysis; peritoneal dialysis
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 19. 2. 2024 13:44.
Anotace
Dialýza je metodou náhrady funkce ledvin (angl. RRT – renal replacement therapy), díky níž dochází k očišťování krve od nahro‑ maděných katabolitů organismu a přebytečné vody. Za rok je v České republice dialyzováno kolem 8 000 pacientů. Základem včasné diagnostiky a léčby renálního selhání je spolupráce lékaře prvního kontaktu s nefrologem a v případě pacientů s ter‑ minálním selháním ledvin s dialyzačním střediskem. Dialýza je v ideálním případě pouze „přemosťující“ terapií k transplantaci ledviny, která je jedinou kauzální léčbou renálního selhání. Podle statistik ji v roce 2021 v ČR podstoupilo celkem 449 dospělých pacientů. Zařazení pacienta do dialyzačního programu vede často k významné změně kvality života pacienta i jeho rodiny. Dialyzovaní pacienti jsou často těmi nejvíce nemocnými a jejich obtíže se prolínají napříč celým medicínským spektrem. V péči o dialyzovaného je tak nutný multidisciplinární přístup včetně psychologicko‑spirituální roviny a sociální péče
Anotace anglicky
Dialysis is a method of renal function replacement (RRT - renal replacement therapy), where the blood is purified from the accu‑ mulated catabolites and excess water. Approximately 8,000 patients undergo dialysis in the Czech Republic per year. The basis of early diagnosis and treatment of renal failure is the cooperation of the doctor of first contact with the nephrologist and, in the case of terminal kidney failure, with the dialysis center. Dialysis is ideally only a “bridging” therapy to kidney transplantation, which is a causal treatment for renal failure. According to statistics, a total of 449 adult patients underwent it in the Czech Republic in 2021. Placing a patient on a dialysis program often leads to a significant change in the quality of life of the patient and their family. Dialysis patients often exhibit a high degree of polymorbidity, with their diseases covering the entire medical spectrum. Therefore, a multidisciplinary approach, including psychological-spiritual level and social care, is necessary in the care of a dialysis patient.
VytisknoutZobrazeno: 16. 7. 2024 16:36