ČEŠKOVÁ, Tereza, Jiří HAVEL, Miroslav JIREČEK, Miroslav JANÍK, Alžběta JURASOVÁ, Teresa VICIANOVÁ, Tomáš HORČIČKA, Veronika NAJVAROVÁ a Petr NAJVAR. Klíčové kompetence ve školních vzdělávacích programech základních škol. In Proměny ve vzdělávání. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Klíčové kompetence ve školních vzdělávacích programech základních škol
Název česky Klíčové kompetence ve školních vzdělávacích programech základních škol
Název anglicky Key competences in school educational programmes
Autoři ČEŠKOVÁ, Tereza, Jiří HAVEL, Miroslav JIREČEK, Miroslav JANÍK, Alžběta JURASOVÁ, Teresa VICIANOVÁ, Tomáš HORČIČKA, Veronika NAJVAROVÁ a Petr NAJVAR.
Vydání Proměny ve vzdělávání, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky klíčové kompetence; ŠVP; kurikulum
Klíčová slova anglicky key competences; SEP; curriculum
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Najvar, Ph.D., učo 12232. Změněno: 29. 1. 2024 10:08.
Anotace
Klíčové kompetence jsou hlavní cílovou kategorií školního vzdělávání v České republice již více než 15 let a lze předpokládat, že jí zůstanou i po plánovaných revizích kurikula. Podobně jako v jiných zemích však při jejich zavádění šlo o top-down reformu implementovanou bez hlubší teoretizace, empirického ověření a v důsledku i systematické metodické opory. Rádi bychom zjistili, jak učitelé tento koncept přijali, a tato analýza je prvním krokem. Příspěvek bude představovat prvotní výsledky analýzy dostupných ŠVP ze základních škol v Jihomoravském kraji (N = 470). Pomocí sumativní obsahové analýzy budeme hledat odpověď na otázku, jak jsou kompetence v ŠVP zahrnuty a jak je práce s nimi popisována.
Anotace anglicky
Key competences have been the main target category of school education in the Czech Republic for more than 15 years and it can be assumed that they will remain so even after the planned revisions of the curriculum. However, as in other countries, their introduction was a top-down reform implemented without in-depth theorisation, empirical verification and, as a result, systematic methodological support. We would like to find out how the concept has been received by teachers, and this analysis is a first step. The paper will present the initial results of the analysis of available SEPs from primary schools in the South Moravian Region (N = 470). Using a summative content analysis we will seek to answer the question how competences are included in the curriculum and how work with them is described.
Návaznosti
MUNI/A/1374/2022, interní kód MUNázev: Podpora badatelských aktivit zájemců o studium v DSP a studentů DSP působících na KPP
Investor: Masarykova univerzita, Podpora badatelských aktivit zájemců o studium v DSP a studentů DSP působících na KPP
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 03:45