VALTROVÁ, Jana. Provincializing Histories of Missions through Food : Friars and the Consumption of Kumiss in the Mongol Empire. Religio: Revue pro religionistiku. Brno: Czech Association for the Study of Religions, 2023, vol. 31, No 2, p. 281-306. ISSN 1210-3640. Available from: https://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-5.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Provincializing Histories of Missions through Food : Friars and the Consumption of Kumiss in the Mongol Empire
Authors VALTROVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Religio: Revue pro religionistiku, Brno, Czech Association for the Study of Religions, 2023, 1210-3640.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 60304 Religious studies
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL URL
RIV identification code RIV/00216224:14210/23:00133193
Organization unit Faculty of Arts
Doi http://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-5
Keywords in English kumiss; Mongol empire; provincializing Europe; Franciscans; medieval Christian missions; food
Tags rivok
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Changed: 25/2/2024 15:59.
Abstract
The article focuses on the question of the consumption of kumiss, a drink made from fermented mare’s milk, among the various religious groups coexisting in the medieval Mongol empire. Inspired by Actor-Network Theory (B. Latour) and the project of provincializing Europe (D. Chakrabarthy), the article provides a comparative contextual analysis of medieval sources, including accounts of the Franciscan friars John of Plano Carpini and William of Rubruck, and other relevant sources relating to the history of the principalities of Rus’, communities of Syriac and Armenian Christians, and the Mongols. It sheds light on the role of kumiss as a natural, cultural, and religious agent, which provoked diverse attitudes among the different religious groups and revealed their interdenominational and interreligious dynamics. Comparing the various, often contrasting attitudes towards kumiss consumption enables us to better understand the missionary situation of the Franciscan friars and also reveal the practical challenges and problems facing medieval Christian missions in the Mongol empire.
Abstract (in Czech)
Článek se zaměřuje na otázku konzumace kumysu, nápoje z kvašeného kobylího mléka, mezi různými náboženskými skupinami, které ve středověké mongolské říši koexistovaly. Článek, inspirovaný teorií aktérů a sítí (B. Latour) a projektem provincializace Evropy (D. Chakrabarthy), poskytuje komparativní kontextuální analýzu středověkých pramenů, včetně zpráv františkánských mnichů Jana z Plana Carpiniho a Jana z Plana Viléma z Rubrucku a dalších relevantních pramenů týkajících se dějin ruských knížectví, komunit syrských a arménských křesťanů a Mongolů. Vrhá světlo na roli kumysu jako přírodního, kulturního a náboženského činitele, který vyvolával různorodé postoje různých náboženských skupin a odhaloval jejich mezináboženskou a mezikonfesijní dynamiku. Srovnání různých, často protichůdných postojů ke konzumaci kumiss umožňuje lépe pochopit misijní situaci františkánských bratří a také odhalit praktické výzvy a problémy, kterým čelily středověké křesťanské misie v mongolské říši.
Links
MUNI/A/1417/2022, interní kód MUName: Víra, vědění a kolektivní jednání: Informační technologie a kolektivní zvládání výzev antropocénu
Investor: Masaryk University, Belief, knowledge, and collective action: Information technologies and the collective handling of the challenges of the Anthropocene
PrintDisplayed: 30/5/2024 05:48