HŘAVOVÁ, Aneta. Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti bilingvního dítěte v rodině a mateřské škole. In Aktuální problémy pedagogiky ve výzkumech studentů doktorských studijních programů: Výzvy pedagogického výzkumu v době síťování a nastupující umělé inteligence. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti bilingvního dítěte v rodině a mateřské škole
Název česky Podpora rozvoje čtenářské pregramotnosti bilingvního dítěte v rodině a mateřské škole
Název anglicky Support for the development of reading preliteracy of a bilingual child in the family and kindergarten
Autoři HŘAVOVÁ, Aneta.
Vydání Aktuální problémy pedagogiky ve výzkumech studentů doktorských studijních programů: Výzvy pedagogického výzkumu v době síťování a nastupující umělé inteligence, 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky bilingvismus, bilingvní výchova, socioekonomický status rodiny
Klíčová slova anglicky bilingualism, bilingual education, socio-economic status of the family
Změnil Změnil: doc. Mgr. Petr Najvar, Ph.D., učo 12232. Změněno: 29. 1. 2024 10:39.
Anotace
Tato studie vznikla v rámci specifického výzkumu na Katedře primární pedagogiky Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a v návaznosti na předchozí studii, jejímž cílem bylo zjistit, jak rodiče v rámci rodinného prostředí podporují rozvoj čtenářské pregramotnosti svých dětí. Výsledky vyvolaly otázky související se socioekonomickým statusem bilingvní výchovy v rodině a s využíváním informací o dítěti při práci v mateřské škole, na což je zaměřena současná studie. Cílem výzkumu je zjistit, jak je podporován rozvoj čtenářské pregramotnosti bilingvního dítěte v rodině a mateřské škole. Výsledky ukazují na silnou podporu čtenářské pregramotnosti a bilingvní výchovy ze strany rodiny. Mateřská škola rovněž podporuje čtenářskou pregramotnost, avšak je méně systematicky zacílena na konkrétní potřeby bilingvního dítěte.
Anotace anglicky
This study was created as part of specific research at the Department of Primary Pedagogy of the Faculty of Education of Masaryk University and as a follow-up to a previous study, the aim of which was to find out how parents within the family environment support the development of their children's preliteracy. The results raised questions related to the socioeconomic status of bilingual education in the family and the use of information about the child when working in kindergarten, which is the focus of the current study. The aim of the research is to find out how the development of reading preliteracy of a bilingual child is supported in the family and kindergarten. The results show a strong support of reading literacy and bilingual education from the family. Kindergarten also supports reading pre-literacy, but is less systematically targeted at the specific needs of a bilingual child.
VytisknoutZobrazeno: 29. 9. 2024 01:23