AMBROZ, Martin a Kristián BRAT. Markery nádorové etiologie pleurálních výpotků. Studia Pneumologica et Phthiseologica. Praha: Trios spol. s.r.o., 2023, roč. 83, č. 5, s. 173-181. ISSN 1213-810X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Markery nádorové etiologie pleurálních výpotků
Název anglicky Markers of malignant pleural effusion
Autoři AMBROZ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí) a Kristián BRAT (703 Slovensko, domácí).
Vydání Studia Pneumologica et Phthiseologica, Praha, Trios spol. s.r.o. 2023, 1213-810X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/23:00133241
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky biomarkers; cytology; immunocytochemistry; miRNA; pleural effusion; proteomics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 5. 4. 2024 09:19.
Anotace
Maligní pleurální výpotek je jedním z nejčastějších typů pleurálního výpotku. Cytologie hraje v diagnostice maligního pleurálního výpotku důležitou roli, její hlavní nevýhodou je však nízká citlivost. Citlivost cytologie se značně liší v závislosti na umístění primárního nádoru. Nádorové biomarkery v pleurální tekutině jsou užitečné u části pacientů s podezřením na maligní pleurální výpotek s negativním výsledkem cytologie. Cílem článku je jednoznačně klasifikovat markery nádorové etiologie pleurálních výpotků. Biomarkery rozpustných proteinů v pleurální tekutině nejsou izolovaně doporučovány pro diagnostiku maligního pleurálního výpotku a rutinní role jejich kombinace v diagnostickém algoritmu je sporná. Imunocytochemie je laboratorní metoda, která využívá protilátky k identifikaci specifických antigenů ve vzorku buněk. Používá se nejen k odlišení maligních a benigních mezoteliálních proliferací, ale také k detekci karcinomů neznámého původu. Molekulární markery jsou nezbytné pro identifikaci nádorů vhodných pro cílenou léčbu. Mezi nové biomarkery patří genomická DNA, transkriptomická RNA, proteomika a metabolomika. Na základě nejnovějších poznatků shrnujeme výběr diagnosticky nejpřínosnějších volných mRNA, miRNA a lncRNA. Při pleurálním výpotku se do pleurální tekutiny vylučují určité proteiny, které mohou představovat markery specifických onemocnění. Proteinové čipy se zdají být novou a slibnou technikou pro studium proteomu. Metabolity by mohly potenciálně sloužit jako užitečné biomarkery pro diagnostiku maligního pleurálního výpotku. V našem přehledu představujeme komplexnost markerů maligních pleurálních výpotků a jejich potenciální využití v budoucí klinické praxi.
Anotace anglicky
Malignant pleural effusion is one of the most common types of pleural effusion. Cytology plays an important role in the diagnosis of malignant pleural effusion, but its main disadvantage is low sensitivity. There is a considerable variation in the sensitivity of cytology depending on the location of the primary tumor. Tumor biomarkers in pleu-ral fluid are useful in a subset of patients with suspected malignant pleural effusion with negative cytology results. The article aims to clearly classify markers of tumor etiology of pleural effusions. Soluble protein biomarkers in pleural fluid are not recommended in isolation for the diagnosis of malignant pleural effusion, and the routine role of their combination in the diagnostic algorithm is controversial. Immunocytochemistry is a laboratory method that uses antibodies to identify specific antigens in a sample of cells. It is used not only to differentiate between malignant and benign mesothelial proliferations, but also to detect carcinomas of unknown origin. Molecular markers are essential for the identification of tumors suitable for targeted therapy. Novel biomarkers include genomic DNA, transcriptomic RNA, proteomics and metabolomics. Based on recent findings, we summarize a selection of the most diagnostically useful free mRNAs, miRNAs, and lncRNAs. In pleural effusion, certain proteins are secre-ted into the pleural fluid, which may represent markers of specific diseases. Protein chips appear to be a new and promising technique for studying the proteome. Metabolites could potentially serve as useful biomarkers for the diagnosis of malignant pleural effusion. In our review, we present the complexity of markers of malignant pleural effusions and their potential use in future clinical practice.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 14:22