CZUBINSKI, Jaroslaw, Monika KUBÍČKOVÁ, Kamil SZPOTKOWSKI a Jan KOMÁREK. pH-Dependent oligomerisation of γ-conglutin: A key element to understand its molecular mechanism of action. Food Hydrocolloids. Oxford: Elsevier Science, 2024, roč. 147, A, s. 1-12. ISSN 0268-005X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109386.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název pH-Dependent oligomerisation of γ-conglutin: A key element to understand its molecular mechanism of action
Autoři CZUBINSKI, Jaroslaw (garant), Monika KUBÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Kamil SZPOTKOWSKI a Jan KOMÁREK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Food Hydrocolloids, Oxford, Elsevier Science, 2024, 0268-005X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10700 1.7 Other natural sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 10.700 v roce 2022
Organizační jednotka Středoevropský technologický institut
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109386
UT WoS 001101546700001
Klíčová slova anglicky gamma-Conglutin; Lupin seed; Oligomerisation; Protein structure; Protein size and molecular weight; Nutraceutical protein
Štítky CF BIC, CF CRYO, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Dubská, učo 77638. Změněno: 2. 3. 2024 15:31.
Anotace
Despite extensive research carried out on lupin seed gamma-conglutin neither its mechanism of action as a hypoglycaemic nutraceutical compound nor its physiological role for the plant has been unveil. This article revealed a pH-dependent reversible association/dissociation equilibrium involving monomer, dimer and hexamer of Lupinus angustifolius gamma-conglutin. The interaction between different oligomeric forms of this protein is reversible, and spectroscopic studies showed that the intact structure of gamma-conglutin was preserved under the tested environmental conditions tested (pH 4.5-7.5). The obtained results prove that the hexameric form was preferred under basic conditions and was stabilised by a number of bonds formed upon association of individual protomers. The simultaneous occurrence of several oligomeric forms at a given pH value was shown, and their share was strongly driven by protein concentration. The main changes in oligomerisation of gamma-conglutin take place in a pH range of 4.5-6.0, correlating with the pKa(R) values of the amino acid residues of His (6.0), Glu (4.1), and Asp (3.9). Moreover, a structural model of the protein in hexamer assembly was obtained based on small-angle X-ray scattering (SAXS) and negative staining cryo-electron microscopy (cryo-EM) analyses. The presented study provides essential knowledge about the colloidal dynamics and stability of gamma-conglutin in solution, improving our understanding of fundamental environmental factors that could affect the health-promoting activity of this lupin seed protein.
Návaznosti
EF18_046/0015974, projekt VaVNázev: Modernizace České infrastruktury pro integrativní strukturní biologii
LM2023042, projekt VaVNázev: Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CIISB - Česká infrastruktura pro integrativní strukturní biologii
VytisknoutZobrazeno: 29. 6. 2024 05:11