OTAVA, Ladislav. Sociální interakce člověka s robotem. In PhDr. Martin Smutek, Ph.D. Využití prvků umělé inteligence při poskytování odborného sociálního poradenství a možnosti aplikace nových technologií v oblasti sociální práce. Hradec Králové, 2023, s. 64-73. ISBN 978-80-7435-895-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální interakce člověka s robotem
Název česky Sociální interakce člověka s robotem
Název anglicky Social Interaction Between Human and Robot
Autoři OTAVA, Ladislav.
Vydání Hradec Králové, Využití prvků umělé inteligence při poskytování odborného sociálního poradenství a možnosti aplikace nových technologií v oblasti sociální práce, od s. 64-73, 10 s. 2023.
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-7435-895-1
Klíčová slova česky HRI. Realistická evaluace. Kontext.
Klíčová slova anglicky HRI. Realistic Evaluation. Context.
Změnil Změnil: Mgr. Ladislav Otava, Ph.D., učo 8582. Změněno: 31. 1. 2024 13:27.
Anotace
Roboti byli, jsou a budou víc v sociálním prostředí vlivem různých sil ať už jde o peníze, nadšení pro technologie, nutnosti zajištění péče s ohledem na demografický vývoj. Interakce lidí s roboty není pro člověka cizorodý prvek, jak by se na první pohled mohlo zdát. Z výzkumů totiž plyne, že má rysy interakce mezi lidmi, a to díky vrozené lidské tendenci antropomorfizovat entity sociálního prostředí. V textu je akcentována potřeba držet výzkumné hledisko pro návaznost, strukturovanost, přesnost a přenositelnost vědění. Za možné vědecké hledisko je zvažován koncept HRI – Human Research Interaction, a za nástroj pro zkoumání realistická evaluace programů. Oba koncepty zahrnují interakce mezi profesionály, klienty a roboty. Tento výběr odpovídá pojetí sociální práce jako vědě o interakcích.
Anotace anglicky
Robots have been, are, and will be more socially driven by various forces, whether money, enthusiasm for technology, or the need to provide care in the face of demographic trends. Human interaction with robots is not a foreign element to humans as it might seem at first glance. Research shows that it has HRI - Human-robot interaction due to the innate human tendency to anthropomorphise entities of the social environment. The need to hold a research perspective for continuity, structure, precision and transferability of knowledge is emphasised in the text. The concept of HRI – Human Research Interaction is considered as a possible scientific perspective, and realistic program evaluation as a tool for exploration, involving interactions between professionals, clients, and robots. This choice corresponds to the conception of social work as a science of interactions.
VytisknoutZobrazeno: 8. 9. 2024 02:17