a 2024

„Pochopila jsem, jak to na té škole funguje.“ Rekonceptualizace šoku z reality pohledem začínající učitelky.

VLČEK, Jakub

Základní údaje

Originální název

„Pochopila jsem, jak to na té škole funguje.“ Rekonceptualizace šoku z reality pohledem začínající učitelky.

Název česky

„Pochopila jsem, jak to na té škole funguje.“ Rekonceptualizace šoku z reality pohledem začínající učitelky.

Název anglicky

"I understood how things worked at that school." Reconceptualizing the shock of reality through the perspective of a novice teacher.

Autoři

VLČEK, Jakub

Vydání

Konference QAK 2024: Nové horizonty kvalitatívného výskumu, 2024

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Konferenční abstrakt

Obor

50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-80-974522-5-4

Klíčová slova česky

začínající učitelé; šok z reality; vedení školy; polostrukturované rozhovory

Klíčová slova anglicky

novice teachers; the shock of reality; school leadership; semi-structured interviews
Změněno: 31. 1. 2024 14:39, Mgr. Jakub Vlček

Anotace

V originále

V tomto příspěvku se zabývám fenoménem šoku z reality, který často postihuje začínající učitele během jejich prvního roku na škole. Tento šok vzniká v okamžiku, kdy se tito učitelé setkávají se situacemi, na které nebyli připraveni během svého studia na vysoké škole. Většina výzkumných šetření zaměřených na fenomén šoku z reality tento jev spojuje převážně s důvody jako je kázeň ve třídě, motivace žáků, řešení individuálních rozdílů mezi žáky, hodnocení žáků, vztahy s rodiči, třídní management či nedostatek materiálů a pomůcek. V datech získaných z audionahrávek rozhovorů se začínajícími učitelkami se objevila další oblast, a to konflikt s vedením školy, na kterou učitelé nastoupili. Na příkladu jedné konkrétní učitelky uvedu, jak může takový konflikt s vedením školy, vést k narušení identity této učitelky, změně její výukové praxe, a dokonce k myšlenkám o odchodu ze školy. Tato skutečnost tak přináší k diskusi nový a zajímavý úhel pohledu. Zdá se totiž, že neshody a konflikty mezi vedením školy a začínajícími učiteli mohou vytvářet napětí a stres, který může vést k pocítění šoku z reality. Tohle zjištění zároveň nabízí prostor pro jemnější analýzy, ve kterých by se hlouběji prozkoumalo toto vynořivší se téma.

Anglicky

In this paper, I explore the phenomenon of reality shock that often affects novice teachers during their first year at school. This shock arises when these teachers encounter situations for which they were not prepared during their time in university. Most of the research on the phenomenon of reality shock links this phenomenon mainly to reasons such as classroom discipline, pupil motivation, dealing with individual differences between pupils, pupil assessment, relationships with parents, classroom management or lack of materials and supplies. Another area that emerged in the data obtained from the audio-recorded interviews with novice teachers was conflict with the school leaders at the school where the teachers had joined. I will use the example of one particular teacher to illustrate how such conflict with school leader can lead to a disruption of that teacher's identity, a change in her teaching practice, and even thoughts of leaving the school. This fact thus brings a new and interesting angle to the discussion. For it seems that disagreements and conflicts between school leader and novice teachers can create tension and stress that can lead to a sense of reality shock. This finding also offers room for more subtle analyses that explore this emerging theme in more depth.

Návaznosti

LX22NPO5101, projekt VaV
Název: Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (Akronym: SYRI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Národní institut pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik, 5.1 EXCELES