2023
Fyziologie výživy, pivo a filozofická antropologie : Jacob Moleschott a Ludwig Feuerbach
BRÁZDA, RadimZákladní údaje
Originální název
Fyziologie výživy, pivo a filozofická antropologie : Jacob Moleschott a Ludwig Feuerbach
Název anglicky
Nutritional physiology, beer and philosophical anthropology : Jacob Moleschott and Ludwig Feuerbach
Autoři
BRÁZDA, Radim (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání
Studia historica Brunensia, Brno, 2023, 1803-7429
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14210/23:00133358
Organizační jednotka
Filozofická fakulta
Klíčová slova česky
výživa; fyziologie; dietetika; pivo; filozofická antropologie; fyziologie výživy; Moleschott; Feuerbach
Klíčová slova anglicky
nutrition; physiology; dietetics; beer; philosophical anthropology; nutritional physiology; Moleschott; Feuerbach
Štítky
Příznaky
Recenzováno
Změněno: 13. 3. 2024 11:47, Mgr. Kateřina Urubková
V originále
Text představuje souvislost mezi a) vědeckou analýzou složení potravin (včetně piva) a jejich vlivu na člověka, kterou předložil ve druhé polovině 19. stol. lékař a fyziolog Jacob Moleschott; a b) snahou učinit z těchto poznatků empirickou bázi materialistické verze filozofické antropologie, kterou předložil filozof a antropolog Ludwig Feuerbach.
Anglicky
The text presents the connection between (a) the scientific analyses of the composition of foods (including beer) and their effects on the human body that was carried out in the second half of the 19th century by the physician and physiologist Jacob Moleschott; and (b) the attempt to make these findings the empirical basis for the materialist version of philosophical anthropology put forward by the philosopher and anthropologist Ludwig Feuerbach.
Návaznosti
MUNI/A/1082/2022, interní kód MU |
|