KOLEJKA, Jaromír. Neveselé osudy potoka Štinkovky. Malovaný kraj: národopisný a vlastivědný časopis Slovácka. Břeclav: Malovaný kraj, z. s., 2024, roč. 60., č. 1, s. 27-27. ISSN 0323-1542.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neveselé osudy potoka Štinkovky
Název česky Neveselé osudy potoka Štinkovky
Název anglicky The unhappy fate of the Štinkovka stream
Autoři KOLEJKA, Jaromír.
Vydání Malovaný kraj: národopisný a vlastivědný časopis Slovácka, Břeclav, Malovaný kraj, z. s. 2024, 0323-1542.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10508 Physical geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky vysýchání, napřímení, rybníky, zanášení, zatrubnění, eroze
Klíčová slova anglicky drying out, straightening, ponds, siltation, piping, erosion
Štítky creek, Southern Moravia, water shortage
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 1. 2. 2024 13:22.
Anotace
Z nejvíce odlesněné části Ždánického lesa stéká k jihu k Hustopečím Štinkovka. Rodí se v rýze kdysi pilnými zemědělci vyhloubené v jinak širokém údolním dně Vlčí doliny. V raných padesátých letech minulého století se k vinařům přidali rybníkáři. V krátké době zaplavily části údolního dna Přední a Zadní rybník. Přetrvávající silná eroze půda na okolních pozemcích však vedla k extrémnímu zanášení obou rybníků, k čemuž se opakovaně připojoval sezónních nedostatek vody. Zástavbou Hustopečí v umělém podzemí. Pod Hustopečemi z kdysi četných a velkých rybníků zde prakticky nezbylo nic. U dolní Novomlýnské nádrže odtéká dlouhým kanálem směrem ke Strachotínu prodloužená další 3 km umělého koryta.
Anotace anglicky
From the most deforested part of the Ždánické les Mts. the Štinkovka flows south to the rown Hustopeče. It is born in a channel dug by ancient farmers in the wide valley floor of Vlčí dolina. In the early 1950s, fishermen joined the winemakers. In a short time, parts of the valley floor of two ponds were flooded. However, persistent severe soil erosion on the surrounding land led to extreme silting of both ponds, which was repeatedly compounded by seasonal water shortages. The Hustopeče creek flows in an artificial underground. Below Hustopeče, there is practically nothing left of the once numerous and large ponds. At the lower Novomlýnská reservoir, another 3 km of extended artificial riverbed towards Strachotín serves the creek.
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:26