HORNYCH, Marcel a František SVOBODA. Investiční potenciál uměleckých děl : případová studie. Acta Sting. Brno: AKADEMIE STING, o. p. s., vysoká škola v Brně, 2023, roč. 12, č. 4, s. 73-93. ISSN 1805-6873.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Investiční potenciál uměleckých děl : případová studie
Název česky Investiční potenciál uměleckých děl : případová studie
Název anglicky On the investment potentialityof works of art : case study
Autoři HORNYCH, Marcel (203 Česká republika, domácí) a František SVOBODA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Acta Sting, Brno, AKADEMIE STING, o. p. s., vysoká škola v Brně, 2023, 1805-6873.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00133413
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky aukce umění; investice; výnosy; opětovné prodeje
Klíčová slova anglicky fine art auctions; investment; yield; repeat sales
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 2. 3. 2024 11:16.
Anotace
Tento článek si klade za cíl popsat a analyzovat fenomén investic do umění a kvantifikovat rizika s ním spojená. Nejprve se pokouší časově zařadit okamžik, kdy se umělecká díla poprvé stala předmětem ekonomické spekulace, a dochází k závěru, že fenomén investic do umění byl důsledkem kombinace svobody umělce a svobody trhu ve Francii na konci 19. století. Text poté zkoumá výnosnost investic do umění metodou opětovných prodejů na základě datasetu o opakovaných prodejích uměleckých děl v aukčním domě Sotheby´s v letech 1985-2022. Zkoumány jsou nejen průměrné výnosy u nejrychleji a nejpomaleji rostoucích segmentů trhu s uměním, ale také délka investičního horizontu, počet ziskových transakcí a srovnání průměrných výnosů s výnosy alternativních investic. Při srovnání se staršími studiemi zkoumaný trh vykazuje stabilní charakteristiky, většina investic na tomto trhu je ztrátová, přičemž mezi jednotlivými segmenty trhu sice existují rozdíly, ale jsou relativně malé.
Anotace anglicky
This article aims to describe and analyse the phenomenon of investments in art and the risks associated with it. It first attempts to place in time the moment when works of art first became the object of economic speculation and concludes that the phenomenon of art investment was the result of a combination of artist freedom and market freedom in France at the end of the 19th century. The text then examines the profitability of art investment using the resale method, based on a dataset of resales of artworks at Sotheby's from 1985 to 2022. It examines not only the average returns for the fastest and slowest growing segments of the art market, but also the length of the investment horizon, the number of profitable transactions, and a comparison of average returns with those of alternative investments. When compared with earlier studies, the market under study shows stable characteristics, with most investments in this market being loss-making, and while there are differences between market segments, they are relatively small.
Návaznosti
MUNI/A/1061/2022, interní kód MUNázev: Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
Investor: Masarykova univerzita, Umění, média a design: historické proměny, aktuální trendy a výzvy budoucnosti. Část 2.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 02:28