KOKY, Roman a Sylvie GRAF. Jak snižovat předsudky vůči Romům? Sociálně-psychologická perspektiva. Československá psychologie. 2023, roč. 67, č. 6, s. 406-422. ISSN 0009-062X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.51561/cspsych.67.6.406.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak snižovat předsudky vůči Romům? Sociálně-psychologická perspektiva
Název anglicky How to reduce Anti-Roma prejudice? Social psychological perspective
Autoři KOKY, Roman (203 Česká republika, garant, domácí) a Sylvie GRAF (203 Česká republika).
Vydání Československá psychologie, 2023, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.400 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00133443
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.51561/cspsych.67.6.406
UT WoS 001141867200001
Klíčová slova česky předsudky; Romové; meziskupinový kontakt; normativní přístup
Klíčová slova anglicky prejudice; Roma; intergroup contact; normative approach
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 5. 4. 2024 09:12.
Anotace
Současná literatura se shoduje v tom, že předsudky vůči Romům, pro které se často používá termín anticikanismus, jsou v evropském prostředí výrazným společenským problémem. Jeho řešení nabízí sociální psychologie. Původ předsudků, respektive antipatie vůči členovi jiné skupiny, lze vysvětlit řadou teorií. V současnosti je pozornost věnována především sociokulturním teoriím, které akcentují sociální procesy vedoucí k předsudkům. Původ předsudků bývá spojován s vnímanou hrozbou u nečlenské skupiny či sociálními normami. Roli sociálních norem v meziskupinovém kontextu akcentoval již Allport, který je autorem teorie meziskupinového kontaktu, která je stále vnímaná jako nejefektivnější strategie ve zlepšování meziskupinových vztahů. Předešlý výzkum se zaměřoval především na přímý meziskupinový kontakt, ten však vzhledem k přetrvávající segregaci Romů často není možný. V takovém případě lze využít potenciálu nepřímého meziskupinového kontaktu, např. ve formě představovaného kontaktu, který má řadu výhod (např. nízké náklady, absence rizika, že kontakt bude negativní, snížená úzkost apod.). Vzhledem k tomu, že předsudky vůči Romům jsou specifické, neboť jsou často odrazem společenských norem, je v rámci intervencí klíčové brát v potaz také normativní aspekty. Studie ukazují, že například zprostředkovaný kontakt, který je zároveň deskriptivní sociální normou (informující o žádoucím o chování) a který je například zakomponovaný do dětem blízkých příběhů, zlepšuje meziskupinové postoje. Uvedený text může sloužit jako inspirace pro vytváření praktických intervencí na zlepšování meziskupinových vztahů mezi majoritou a romskou či jinou menšinou (např. imigranty či jinou stigmatizovanou skupinou). Výzkumy,které by se zaměřovaly na snižování předsudků vůči Romům, však stále chybí, proto by se měl budoucí výzkum zaměřit právě na využití sociálních norem a meziskupinového kontaktu (především nepřímého) na snižování předsudků vůči Romům.
Anotace anglicky
Prejudice against Roma – antipathy towards members of the Roma minority, is deeply rooted in Europe. Moreover prejudice against the Roma is specific compared to prejudice against other minorities in the Czech Republic, as it reflects the generally accepted norms of society regarding the acceptance of hostile attitudes towards the Roma. Reducing prejudice against the Roma is thus one of the most current topics not only in the Czech Republic, but also in the European context. The Council of the European Union points out the significant discrimination against Roma and in this context calls for that promotion policies over the next decade to eliminate the inequalities of the Roma minority in the EU (The Council of the European Union, 2021). Despite its topicality, the issue of antigypsism is relatively neglected in social psychology, as well as the topic of intergroup relations between Roma and non-Roma. In this literature review, the authors present the current knowledge on the possibilities for improving relations between Roma and non-Roma. First, the authors look at the psychological background of prejudice and theories about its origins, and then devote the main section to the prejudices against the Roma and the ways in which these can be overcome. The study focuses primarily on the starting points of the theory of intergroup contact, the effectiveness of which has been confirmed by a large number of studies. As one of the other possibilities for improving intergroup relations between Roma and non-Roma, the authors present a normative approach that has long been neglected in the psy-chology of intergroup relations. The authors conclude the literature review focusing on the ap-plication potential of the theoretical approaches, i.e. how the findings of current research can be used in practical interventions.
Návaznosti
MUNI/A/1419/2022, interní kód MUNázev: Meziskupinový kontakt a postoje v normativním kontextu vztahu Romů s většinovou společností
Investor: Masarykova univerzita, Meziskupinový kontakt a postoje v normativním kontextu vztahu Romů s většinovou společností
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 19:44