MOZNY, Martin, Miroslav TRNKA, Vojtech VLACH, Zdenek ZALUD, Tomas CEJKA, Lenka HAJKOVA, Vera POTOPOVA, Mikhail A SEMENOV, Daniela SEMERADOVA a Ulf BÜNTGEN. Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures. Nature Communications. Berlin: Nature, 2023, roč. 14, č. 1, s. 1-6. ISSN 2041-1723. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1038/s41467-023-41474-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures
Autoři MOZNY, Martin, Miroslav TRNKA, Vojtech VLACH, Zdenek ZALUD, Tomas CEJKA, Lenka HAJKOVA, Vera POTOPOVA, Mikhail A SEMENOV, Daniela SEMERADOVA a Ulf BÜNTGEN (276 Německo, domácí).
Vydání Nature Communications, Berlin, Nature, 2023, 2041-1723.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10510 Climatic research
Stát vydavatele Německo
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 16.600 v roce 2022
Kód RIV RIV/00216224:14310/23:00133469
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1038/s41467-023-41474-5
UT WoS 001095507700013
Klíčová slova anglicky Climate-change mitigation; Governance
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 6. 2. 2024 10:21.
Anotace
A recent rise in the global brewery sector has increased the demand for high-quality, late summer hops. The effects of ongoing and predicted climate change on the yield and aroma of hops, however, remain largely unknown. Here, we combine meteorological measurements and model projections to assess the climate sensitivity of the yield, alpha content and cone development of European hops between 1970 and 2050 CE, when temperature increases by 1.4 degrees C and precipitation decreases by 24 mm. Accounting for almost 90% of all hop-growing regions, our results from Germany, the Czech Republic and Slovenia show that hop ripening started approximately 20 days earlier, production declined by almost 0.2 t/ha/year, and the alpha content decreased by circa 0.6% when comparing data before and after 1994 CE. A predicted decline in hop yield and alpha content of 4-18% and 20-31% by 2050 CE, respectively, calls for immediate adaptation measures to stabilize an ever-growing global sector.
VytisknoutZobrazeno: 9. 7. 2024 11:40