DOMINIK, Martin. Interpretační nespravedlnost a ctnostná hermeneutika. In Kontinentální filosofie v minulosti a současnosti 2024. 2024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interpretační nespravedlnost a ctnostná hermeneutika
Název anglicky Interpretative injustice and virtuous hermeneutics
Autoři DOMINIK, Martin.
Vydání Kontinentální filosofie v minulosti a současnosti 2024, 2024.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky hermeneutika, epistemická nespravedlnost, interpretační nespravedlnost
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Martin Dominik, učo 392925. Změněno: 16. 2. 2024 14:18.
Anotace
Rozumění je intersubjektivní a nastává při jazykové interakci. Primárně se odehrává mezi současně žijícími agenty, jejichž vztah je nasycen mocí a ovlivněn společenskými a morálními normami, případně i předsudky. Rozumění jimi může být ovlivněno a může být zraňující a nespravedlivé. Zde vycházím z konceptu hermeneutické nespravedlnosti, která působí epistemickou i morální újmu. Činím však posun v perspektivě a používám termín interpretační nespravedlnost. Ta má nejméně dvě podoby: ignoraci a dezinterpretaci.

První nastává, když hermeneutické zdroje jedné (typicky dominantní) skupiny mají mezery, přičemž tyto chybějící zdroje existují v jiném (marginalizovaném) diskurzu a jsou ignorovány. U druhého typu sice existují hermeneutické zdroje v obou diskurzech, ale mají jiné inferenční vazby a konotace. Pokud tedy při interpretaci užijeme zdroje jedné skupiny na promluvu učiněnou v rámci diskurzu druhé skupiny, tak ji dezinterpretujeme. Připisujeme mluvčím významy nebo závazky, které neplynou z jejich inferenčního rámce.

Ctnostná hermeneutika představuje potenciální řešení interpretační nespravedlnosti. Klíčovou ctností, která chrání před epistemickou a morální újmou, je intelektuální pokora. Kritéria ctnostné interpretace lze formulovat následovně: 1) je zaměřena na získávání znalostí, 2) bere druhé vážně jako rovnocenné a 3) v rámci jejich perspektivy, tj. dle jejich vlastních pojmů.

Návaznosti
MUNI/A/1412/2023, interní kód MUNázev: Filozofie pro odolnou společnost
Investor: Masarykova univerzita, Filozofie pro odolnou společnost
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 12:39