KROBOT, Martin. Role nutričního terapeuta v managementu potravinové alergie. In 10. kongres Medicíny pro praxi v Ostravě. 2024. ISBN 978-80-7471-481-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role nutričního terapeuta v managementu potravinové alergie
Název česky Role nutričního terapeuta v managementu potravinové alergie
Název anglicky Role of a dietitian in the management of food allergy
Autoři KROBOT, Martin.
Vydání 10. kongres Medicíny pro praxi v Ostravě, 2024.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30308 Nutrition, Dietetics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7471-481-8
Klíčová slova česky nutriční terapeut;potravinová alergie
Klíčová slova anglicky dietitian;food allergy
Změnil Změnil: Mgr. Martin Krobot, učo 411099. Změněno: 18. 2. 2024 15:24.
Anotace
Základním diagnostickým i terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení konkrétních potravin nebo jejich celých skupin bez adekvátní náhrady však může mít na pacienta fatální dopad jak z hlediska nedostatečného přívodu některých živin, tak z hlediska snížené kvality života. Zdravotníkem, který může v této věci velmi výrazně pomoci jak praktickému lékaři, tak alergologovi, je nutriční terapeut. Erudice nutričního terapeuta v oblasti výživy a potravin umožňuje kvalitní a podporující edukaci pacienta jak z hlediska rizik, které s sebou jeho konkrétní eliminační dieta přináší, tak z hlediska vhodných náhrad, a to jak po stránce nutriční, tak praktické. Nutriční terapeut na základě anamnézy, antropometrického vyšetření, zhodnocení nálezů lékaře a záznamu stravy pacienta dokáže intervenci přizpůsobit tak, aby zabezpečil adekvátní výživu a předešel tak negativním důsledkům karence konkrétních živin (vápník, bílkoviny aj.) či malnutrici, která je rizikem zejména v případě kombinovaných alergií. Nutriční terapeut tak dokáže z lékaře sejmout tuto časově zatěžující oblast péče o pacienta s potravinovou alergií, díky dostatku času během konzultací se výživě a nastavení diety věnovat intenzivněji, a celkově tak zlepšit zdraví a kvalitu života pacienta. Zapojení nutričního terapeuta do multidisciplinárního týmu pečujícího o pacienty s potravinovými alergiemi pak podporují rovněž mezinárodní doporučené postupy, např. Evropské akademie alergologie a klinické imunologie.
Anotace anglicky
The basic diagnostic and therapeutic tool for food allergies is the elimination diet. However, exclusion of specific foods or entire food groups without adequate replacement can have a fatal impact on the patient, both in terms of inadequate intake of certain nutrients and reduced quality of life. A health professional who can greatly assist both the general practitioner and the allergist in this matter is the dietitian. The dietitian's erudition in the field of nutrition and food allows for quality and supportive education of the patient both in terms of the risks that their particular elimination diet entails and in terms of appropriate substitutes, both nutritionally and practically. Based on the history, anthropometric examination, evaluation of the physician's findings and the patient's dietary record, the dietitian can tailor the intervention to ensure adequate nutrition and avoid the negative consequences of withdrawal of specific nutrients (calcium, protein, etc.) or malnutrition, which is a risk especially in the case of combined allergies. The dietitian is thus able to take this time-consuming area of care away from the physician and, with sufficient time during the consultation, focus more intensively on nutrition and dietary adjustment, thus improving the patient's overall health and quality of life. The involvement of the dietitian in the multidisciplinary team caring for patients with food allergies is also supported by international guidelines, such as EAACI.
VytisknoutZobrazeno: 14. 9. 2024 07:18