2024
Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela a Lucie VIDOVIĆOVÁZákladní údaje
Originální název
Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
Název česky
Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
Název anglicky
Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective
Autoři
Vydání
2024
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Prezentace na konferencích
Obor
50401 Sociology
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka
Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky
stárnutí; domov pro seniory; jídlo; sociální význam jídla
Klíčová slova anglicky
ageing; care home; meal; social meaning of food
Změněno: 23. 2. 2024 10:53, Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D.
V originále
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů a přípravy jídla. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech starších dospělých. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší.
Anglicky
In the context of individual ageing, food is an important and frequent topic. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person in need of care, whether in the form of importing ready-made lunches or shopping and preparing meals. In our research project we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of older adults. Based on interviews and observations, we find that food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts.
Návaznosti
GA23-06348S, projekt VaV |
|