Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie
PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela a Lucie VIDOVIĆOVÁ. Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie. 2024. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie |
Název česky | Stravování jako pilíř kvality života ve stáří: pohled sociologie |
Název anglicky | Eating as a pillar of quality of life in old age: a sociological perspective |
Autoři | PETROVÁ KAFKOVÁ, Marcela a Lucie VIDOVIĆOVÁ. |
Vydání | 2024. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Prezentace na konferencích |
Obor | 50401 Sociology |
Stát vydavatele | Česká republika |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Fakulta sociálních studií |
Klíčová slova česky | stárnutí; domov pro seniory; jídlo; sociální význam jídla |
Klíčová slova anglicky | ageing; care home; meal; social meaning of food |
Změnil | Změnila: Mgr. et Mgr. Marcela Petrová Kafková, Ph.D., učo 55250. Změněno: 23. 2. 2024 10:53. |
Anotace |
---|
V kontextu individuálního stárnutí je jídlo důležitým a frekventovaným tématem. Typicky se vzhledem ke značnému riziku malnutrice řeší nutriční aspekt stravy či schopnost si jídlo samostatně obstarávat a konzumovat. Jídlo bývá také jednou z prvních věcí, která je pro člověka potřebujícího péči řešena, ať už ve formě dovozu hotových obědů nebo obstaráváním nákupů a přípravy jídla. V rámci našeho výzkumného projektu sledujeme sociální a kulturní význam jídla v životech starších dospělých. Na základě rozhovorů a pozorování konstatujeme, že jídlo představuje výrazný a podceňovaný prvek kvality života. V tomto příspěvku se budeme věnovat potěšení, které jídlo v různých kontextech přináší. |
Anotace anglicky |
---|
In the context of individual ageing, food is an important and frequent topic. Typically, the nutritional aspect of diet or the ability to independently acquire and consume food is addressed due to the significant risk of malnutrition. Food is also often one of the first things addressed for the person in need of care, whether in the form of importing ready-made lunches or shopping and preparing meals. In our research project we are looking at the social and cultural meaning of food in the lives of older adults. Based on interviews and observations, we find that food is a significant and undervalued element of quality of life. In this paper, we explore the pleasures that food brings in different contexts. |
Návaznosti | |
---|---|
GA23-06348S, projekt VaV | Název: Význam jídla ve vyšším věku |
Investor: Grantová agentura ČR, Význam jídla ve vyšším věku |
VytisknoutZobrazeno: 7. 10. 2024 09:56