TICHÝ, Lubomír, Kamila VÍTOVCOVÁ, Klára ŘEHOUNKOVÁ, Zdenka PREISLEROVÁ, Pavel NOVÁK, Hana PÁNKOVÁ, Tereza ŠTOCHLOVÁ a Adéla PŘIBYLOVÁ. Regionální směsi osiv jako nástroj pro podporu druhové pestrosti v krajině. Ochrana Přírody. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2023, roč. 78, č. 6, s. 12-16. ISSN 1210-258X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Regionální směsi osiv jako nástroj pro podporu druhové pestrosti v krajině
Autoři TICHÝ, Lubomír, Kamila VÍTOVCOVÁ, Klára ŘEHOUNKOVÁ, Zdenka PREISLEROVÁ, Pavel NOVÁK, Hana PÁNKOVÁ, Tereza ŠTOCHLOVÁ a Adéla PŘIBYLOVÁ.
Vydání Ochrana Přírody, Praha, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2023, 1210-258X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jarošová, DiS., učo 205746. Změněno: 29. 2. 2024 12:18.
Anotace
Změna vlastnictví zemědělské půdy v 90. letech 20. století vedla k útlumu zemědělské produkce a orná půda se často měnila na louky a pastviny. K zatravňování se používaly, a stále ještě používají, druhově chudé směsi s nevhodnými, často i nepůvodními či expanzivními druhy, pěstovanými a dováženými ze zahraničí, mnohdy i z jiných kontinentů. Hlavní motivací bývá rychle zatravnit nebo zvýšit produkci či výživovou hodnotu porostu. Vznikají tak rozsáhlé luční plochy, ve kterých dominuje pouze několik druhů trav, širokolisté byliny zastupují obvykle jen běžné, hojně rozšířené druhy, které samovolně kolonizují zatravněnou plochu z okolí. Takové luční porosty neposkytují hmyzu dostatečnou potravní nabídku a pro konkurenčně slabé rostliny představují podobnou bariéru v šíření diaspor jako rozsáhlá pole či lesy.
VytisknoutZobrazeno: 5. 9. 2024 23:18