SLAVÍK, Jakub. Uplatňování práv nepominutelných dědiců jako zásadní problém dědění obchodního závodu či podílu v obchodní společnosti? Právní rozhledy. Praha: Nakladatelství C. H. Beck, 2024, roč. 2024, č. 3, s. 75-81. ISSN 1210-6410.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uplatňování práv nepominutelných dědiců jako zásadní problém dědění obchodního závodu či podílu v obchodní společnosti?
Název česky Uplatňování práv nepominutelných dědiců jako zásadní problém dědění obchodního závodu či podílu v obchodní společnosti?
Název anglicky Exercising the rights of persons entitled to compulsory share as a fundamental problem of inheriting a business or a share in a company?
Autoři SLAVÍK, Jakub.
Vydání Právní rozhledy, Praha, Nakladatelství C. H. Beck, 2024, 1210-6410.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky povinný díl; nepominutelný dědic; dědění podílu; dědění obchodního závodu
Klíčová slova anglicky compulsory share; forced heir; inheritance of share; inheritance of business
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jakub Slavík, učo 455651. Změněno: 5. 3. 2024 23:37.
Anotace
Článek se zabývá problematikou uplatňování práv vyplývajících z postavení nepominutelných dědiců při dědění podílu v obchodní společnosti či obchodního závodu. Pojednává o situaci, kdy potomci zůstavitele v pozici nepominutelných dědiců požadují peněžní výplatu povinného dílu z pozůstalosti, jež je tvořena obchodním závodem či podílem v obchodní společnosti a důsledcích z ní vyplývajících.
Anotace anglicky
The article deals with the issue of exercising the rights arising from the status of persons entitled to compulsory share in the case of inheritance of a share in a company or a business. It deals with the situation when the descendants of the deceased in the position of forced heirs demand a monetary payment of compulsory share of the estate consisting of a business or a share in a company and the consequences arising therefrom.
Návaznosti
MUNI/A/1309/2022, interní kód MUNázev: Forms of family wealth management and the use of foundation and trust structures for intergenerational transfers
Investor: Masarykova univerzita, Forms of family wealth management and the use of foundation and trust structures for intergenerational transfers
VytisknoutZobrazeno: 14. 7. 2024 01:46