MALENKA, Petr a Petr BRHEL. RAKOVINA PLIC Z RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK – PŘEHLED PŘÍPADŮ ŠETŘENÝCH NA KPL FN U SV. ANNY V BRNĚ V LETECH 2018–2023. 2023.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název RAKOVINA PLIC Z RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK – PŘEHLED PŘÍPADŮ ŠETŘENÝCH NA KPL FN U SV. ANNY V BRNĚ V LETECH 2018–2023
Název anglicky LUNG CANCER FROM RADIOACTIVE SUBSTANCES - OVERVIEW OF CASES INVESTIGATED AT DEPARTEMENT OF OCCUPATIONAL MEDICINE ST. ANN HOSPITAL UNIVERSITY IN BRNO IN YEARS 2018–2023
Autoři MALENKA, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr BRHEL (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2023.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30203 Respiratory systems
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14160/23:00133829
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Klíčová slova anglicky LUNG CANCER OCCUPATIONAL DISEASE
Změnil Změnil: MUDr. Petr Malenka, Ph.D., učo 18901. Změněno: 19. 3. 2024 17:14.
Anotace
Jako rozhodující etiologický faktor v uranových dolech působí při vzniku profesního bronchogenního karcinomu alfa-záření. Vyvolávající příčinou je radon a jeho rozpadové produkty. Radon je plyn, který vzniká radioaktivním rozpadem radia a uranu jako člen uranové-radiové radioaktivní rozpadové řady. V uranových dolech emanuje z uranové rudy a přirozeným rozpadem přechází v produkty radioaktivní přeměny s uvolněním alfa záření. Radioaktivní částice navázané na prach vytváří radioaktivní prašný aerosol, který se po inhalaci deponuje na povrchu výstelky dýchacích cest; dochází k rozpadu za uvolnění alfa záření s vysokou biologickou účinností na okolní tkáň. Vyzářená energie je pohlcena v bazálních buňkách bronchiálního epitelu, především v lobárních a segmentálních bronších. Při uznávání této nemoci z povolání se v naší republice uplatňuje tzv. pravděpodobnostní přístup.
Anotace anglicky
As a decisive etiological factor in uranium doleh acts in the formation of occupational bronchogenic alpha-radiation carcinoma. The causative factor is radon and its breakdown products. Radon is a gas that is produced by the radioactive decay of radium and uranium as a member of the uranium-radium radioactive decay series. In uranium mines emanates from uranium ore and natural decay passes into products of radioactive transformation with release alpha radiation. Radioactive particles bound to dust creates a radioactive dust aerosol that after inhalation deposits on the surface of the lining of the airways; is running out to decay with the release of alpha radiation with high biological effect on the surrounding tissue. The radiated energy is absorbed in the basal cells of the bronchial epithelium, mainly in lobar and segmental bronchi. In recognizing this occupational diseases, the so-called probabilistic approach is applied in our country.
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 07:33